Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji

Foto: Profimedia

Francuska je optužila Azerbajdžan za poticanje nereda na njezinu pacifičkom otoku Novoj Kaledoniji, tako što je preplavio društvene mreže obmanjujućim fotografijama i videosnimkama usmjerenim protiv francuske policije.

Francuska jedinica za otkrivanje internetskih dezinformacija Viginum, osnovana kao odgovor na ruske aktivnosti u Africi, objavila je danas izvješće u kojem identificira azerbajdžanske račune na društvenim mrežama kao one koji šire antifrancusku propagandu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prvi je jučer iznio optužbe protiv Azerbajdžana, no dokaze nije iznio.

"Pozivamo Francusku da prestane s neutemeljenim tvrdnjama protiv naše zemlje"

Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova brzo je odbacilo ono što je nazvalo uvredljivim optužbama i ponovilo u petak da nije povezano s prosvjedima u Novoj Kaledoniji.

"Umjesto da optužuje Azerbajdžan da navodno podržava prosvjede za neovisnost u Novoj Kaledoniji, Francuska bi se trebala usredotočiti na promašenu politiku prema prekomorskim teritorijima koja je dovela do takvih prosvjeda. Još jednom pozivamo Francusku da prestane s neutemeljenim tvrdnjama protiv naše zemlje", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Aykhan Hajiyev.

Kampanja dezinformacija

Viginum je objavio je kampanja uključivala montažu slike koja prikazuje mrtve prosvjednike za nezavisnost pored bijelca u položaju za pucanje, uz natpis "francuski policajci su ubojice". Navodi se da su najmanje 86 objava na platformi X objavili profili navodno povezani s azerbejdžanskom vladajućom strankom YAP.

Azerbajdžan je ljutito reagirao na francusku vojnu potporu Armeniji, republici na Južnom Kavkazu s kojom je vodio dva rata u posljednja tri desetljeća. Francuska, koja ima veliku etničku armensku zajednicu, bila je naklonjena Armeniji i osigurala joj vojnu opremu.

Pročitajte više