Francuska povećava porez na apartmane. "Nema smisla da ostane ovako nizak"

Ilustracija: EPA

Francusko ministarstvo financija planira izmijeniti porezne zakone i dokinuti "vrlo povoljan" porezni tretman kratkoročnog najma nekretnina koji trenutno ide na ruku iznajmljivačima poput Airbnb-ja, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

Ponuda stanova u brojnim velikim francuskim gradovima kaska za potražnjom, a mnogi upiru prstom u kratkoročni najam turistima preko platformi poput Airbnb-ja.

"Prevelika dobit, previše povoljan porez"

Troje skupštinskih zastupnika iz redova vladajućih i iz oporbe zatražilo je u svibnju da se postroži regulacija i ukine povoljniji porezni tretman kratkoročnog najma u odnosu na onaj dugoročni.

"Teško mi je razumjeti vrlo povoljan porezni tretman Airbnb-ja. Izmijenit ćemo porezne propise, iznijet ću prijedloge. Kada dobit postane prevelika, a porez je previše povoljan, nema razloga zadržati takav (porezni) tretman, koji dovodi do ekscesa", rekao je Le Maire.

20% planira iznajmiti stan za vrijeme OI-ja

Dužnosnik ministarstva financija rekao je da rade na planovima i da još nije jasno hoće li biti uključeni u proračun za 2024., koji će vjerojatno biti objavljen krajem rujna.

Gotovo 20 posto stanovnika šire pariške regije, koji trenutno ne iznajmljuju prostor na Airbnb-ju, planira to napraviti tijekom Olimpijskih igara u 2024., prema istraživanju koje je platforma naručila od anketara Ifop.

Airbnb, korporativni sponzor Olimpijskih igara, odbio je komentirati Le Maireove izjave.

Pročitajte više

 

Pročitajte više