Francuska vlada je u "ratu" protiv "svakog oblika rasizma"

FRANCUSKI ministar pravosuđa Dominique Perben izjavio je u ponedjeljak da je vlada u "ratu" protiv svakog oblika rasizma nakon požara podmetnutog u židovskom društvenom centru u Parizu.

"Ono što želim istaknuti je da je vlada, prema odlučnim instrukcijama predsjednika Republike, proglasila rat rasizmu, svim oblicima rasizma", kazao je Perben u razgovoru za privatnu radio postaju RMC.

Odgovarajući na optužbe koje je iznio predsjednik Vijeća židovskih institucija Francuske (CRIF) Roger Cukierman o beskrupuloznosti pravosuđa u nekim antisemitskim slučajevima, Perben je podsjetio kako se tužiteljstvo, ako presude sudova nisu dosta oštre, mora sustavno žaliti.

"Važno je da pravosuđe pronađe krivce i da ih se osudi. Kako smatramo da sankcije koje su iznijeli sudovi nisu dovoljne - a znam, da je jučer Cukierman izrazio žaljenje zbog nekih odluka donesenih na nekim sudovima - tražim od tužiteljstva da se sustavno žali na presude", kazao je ministar.

Perben je podsjetio da je na svakom sudu postavio suca zaduženog za pitanja rasizma.

Požar je u noći sa subote na nedjelju uništio židovski društveni centar u Parizu na koji su nepoznati počinitelji ranije ispisali kukaste križeve i antisemitske natpise.

Pročitajte više