Francuska vojska zauzela aerodrom glavnog grada Obale Bjelokosti

FRANCUSKA je poslala dodatne postrojbe u glavni grad Obale Bjelokosti Abidjan te zauzela aerodrom, izvještava BBC.

U toj zemlji bijesni građanski rat jer Laurent Gbagbo, predsjednik koji je u studenom izgubio izbore, ne želi predati vlast. Televizija naklonjena njegovog strani pozvala je narod na mobilizaciju protiv "francuske okupacije".

U Obali Bjelokosti ukupno 1.400 francuskih vojnika

Glasnogovornik vojske Thierry Burkhard je rekao da je u Obalu Bjelokosti došlo još 300 francuskih vojnika te da ih sada ima ukupno 1.400. Aerodrom od petka čuvaju postrojbe UN-a, ali najnoviji francuski potez znači da će se aerodrom sada moći ponovno otvoriti. Glasnogovornik je rekao da zasad ne postoji plan o evakuaciji stranaca koji su pronašli utočište u francuskom vojnom kampu. Među njima je najviše (700) Francuza.

Državna televizija je optužila Francusku da priprema genocid poput onoga u Ruandi 1994. godine kada je ubijeno više od 800.000 ljudi. Poruka ne televiziji je glasila: "Sarkozyjevi ljudi pripremaju ruandski genocid u Obali Bjelokosti. Građani, pođimo zajedno masovno na ulice. Ostanimo stajati." Francuski predsjednik je za danas poslijepodne sazvao sastanak o krizi u toj zemlji.

Masakr u kojem je u nekoliko dana ubijeno 1.000 ljudi!

Podsjećamo, ovoga tjedna se u gradu Duekoueu dogodio masakr u kojemu je, prema Caritasovoj procjeni, ubijeno oko 1.000 ljudi. To područje je za vrijeme masakra bilo u rukama Gbagbova rivala Alessana Ouattare. "Caritas ne zna tko je odgovoran za ubojstva i nužno je da se provede istraga kako bi se otkrila istina", piše u priopćenju Caritasa. U međuvremenu je Ouatterin savjetnik rekao da njihove snage pripremaju završni udarac kojim će svrgnuti Gbagba.

Najnoviji sukobi u toj zemlji počeli su nakon predsjedničkih izbora održanih u studenom prošle godine kada je međunarodna zajednica priznala pobjedu kandidata Alassana Ouattare. Međutim, dotadašnji predsjednik Laurent Gbagbo je odbio otići s vlasti. Gbagba je Ustavno vijeće Obale Bjelokosti proglasilo pobjednikom nakon što je poništio glasove u sjevernim dijelovima zemlje gdje nakon građanskog rata 2002. i 2003. godine uglavnom borave njegovi politički neistomišljenici.

Pročitajte više