Francuske IT firme strahuju za radnike jer desnica želi ograničiti imigraciju

Ilustracija: Shutterstock

Prijedlozi ekstremno desnog Nacionalnog okupljanja (NP) o ograničavanju imigracije ugrožavaju ambicije Francuske da postane europsko središte za umjetnu inteligenciju, poručuju izvršni direktori vodećih tehnoloških tvrtki.

Ograničavanje imigracije ključna je točka Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen koji je nedavno pobijedio na francuskim izborima za Europski parlament i nanio težak poraz Macronovoj Renesansi. Francuski predsjednik raspisao je nakon izbornog debakla prijevremene izbore čiji će se prvi krug održati 30. lipnja, a drugi 7. srpnja.

Macron je potporu domaćim tehnološkim tvrtkama proglasio prioritetom, olakšavši start-upovima zapošljavanje radnika iz inozemstva, a trudi se i privući ulaganja stranih tvrtki, poput Microsofta.

Šef Adaptive ML-a: U start-upovima u kojima sam radio kvalificirana imigracija bila je motor zapošljavanja

RN je pak obećao da će smanjiti kvote za stranu radnu snagu i postrožiti nadzor stranih ulaganja, što bi moglo potkopati ambicije Francuske da postane europsko središte za umjetnu inteligenciju, upozoravaju izvršni direktori kompanija u tehnološkom sektoru.

"Dijelim zabrinutost zbog anti-imigracijskog stajališta stranke Nacionalno okupljanje", rekao je izvršni direktor AI start-upa Adaptive ML Julien Launay.

"U prethodna dva start-upa u kojima sam radio kvalificirana imigracija je bila motor zapošljavanja. Posebno studenti koji su (u Francusku) došli studirati, odradili su praksu u više tvrtki i na kraju ostali. To je nevjerojatan izvor nove radne snage", kazao je Launay.

"Prijedlozi RN-a mogli bi snažno utjecati na inovacije i konkurentnost"

Generalni direktor obrazovnog start-upa Superprof Camille Lemardeley rekao je da bi Francuska zbog planova RN-a mogla postati manje privlačna visokokvalificiranim radnicima iz inozemstva, što bi moglo utjecati na širu poslovnu klimu.

"Politička platforma RN-a uključuje prijedloge koji naglašavaju strožu kontrolu doseljavanja i nacionalne preferencije pri zapošljavanju", primjećuje Lemardeley.

"To bi moglo snažno utjecati na inovacije i na konkurentnost, ne samo Superprofa, već francuskog tehnološkog ekosustava u cjelini", dodao je.

Isto i u nizozemskim tehnološkim kompanijama

I nizozemske tehnološke kompanije istaknule su da radna snaga iz inozemstva igra ključnu ulogu u njihovom poslovanju nakon što su stranke desnice naznačile da planiraju ukinuti porezne olakšice za migrante s visokom stručnom spremom.

Proizvođač strojeva za čipove ASML trenutno zapošljava 23 tisuće radnika, a njih 40 posto strani su državljani. Kompanija je vladi na odlasku bila spočitnula i da nije primjereno ulagala u poboljšanje infrastrukture u tehnološkom centru u Eindhovenu gdje mu je sjedište, uključujući autoceste, stanovanje i električnu mrežu.  

Krajem ožujka vlada je najavila 2.5 milijardi eura ulaganja u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti ASML od selidbe u inozemstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.