Francuski milijarderi nude stotine milijuna eura za obnovu Notre-Damea

Lijevo Pinault, desno Arnault Foto: EPA

NAKON što je u strašnom požaru stradala pariška katedrala Notre-Dame, još se ni ne zna hoće li se moći i u kojoj mjeri obnoviti, a već stižu najave o donacijama za obnovu.

> UŽIVO Požar u Notre-Dameu je ugašen. Prizori su strašni

"Ponovno ćemo izgraditi Notre-Dame", najavio je već noćas francuski predsjednik Emmanuele Macron.

Pariške vlasti najavljuju kako će pokrenuti humanitarnu akciju kojom će prikupljati donacije za obnovu, čelnica francuske regije u kojoj se Pariz nalazi najavila je da će iz fonda za hitne situacije dati 10 milijuna eura za obnovu, a počeli su se javljati i pariški milijarderi te fondacije.

Doniraju stotine milijuna

Prvo su francuski mediji objavili kako je milijarder François-Henri Pinault objavio da će njegova obitelj dati 100 milijuna eura pomoći za popravak katedrale.

"Moj otac i ja odlučili smo izdvojiti 100 milijuna eura i sudjelovati u rekonstrukciji Notre-Damea", napisao je Pinault u izjavi za medije, prenose strane agencije.

Nakon Pinaulta, i obitelj Arnault, koja posjeduje kompaniju LVMH, (koja je u vlasništvu brendova kao što su Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Kenzo, Dom Perignon, Tag Heuer) objavila je da će s 200 milijuna eura pomoći u obnovi katedrale.

Čelni čovjek francuske drvne kompanije Charlois objavio je da je spreman ponuditi najbolje hrastove grede kako bi se obnovio uništeni krov Notre-Damea.

Privatna francuska fondacija Heritage Foundation također je pozvala građane da doniraju za obnovu "francuske povijesti i kulture".

Pročitajte više