Francuski policajac potegnuo pištolj na nasilne Žute prsluke, pogledajte snimku

Screenshot: BBC

PROSVJED Žutih prsluka koji se održao i ove subote, šesti tjedan zaredom, ponovno je završio sukobom policije i prosvjednika u francuskom glavnom gradu Parizu, javlja BBC. 

Prosvjednici su bacali predmete na policiju koja ih je pokušavala uhvatiti dok su bježali, a uhićeno je više od sto ljudi, među kojima je bio i vođa prosvjeda Eric Drouet. Na snimkama se vidi kako policija na napade prosvjednika odgovara suzavcem, a jedan policajac uperio je i pištolj u pravcu prosvjednika.

Prosvjedi i izvan glavnog grada

Ove subote prosvjedovalo je tek 66.000 ljudi, dok je na prvim prosvjedima 17. studenoga bilo oko 282.000 prosvjednika.

Stotinjak ljudi okupilo se u Strasbourgu na Europskom mostu, nedaleko od granice s Njemačkom, što je prouzročilo privremeni prekid putovanja do dolaska snaga sigurnosti, priopćio je FranceInfo.

U Perpignanu, gradu na jugu Francuske, 36-godišnji motorist umro je nakon sudara s kombijem koji je sudjelovao u prosvjedima u petak navečer.

Pokret bez vođe ipak gubi na snazi

Promet je bio usporen i na autocestama na jugozapadu u blizini granice sa Španjolskom.

Prosvjednici koji nose žute prsluke demonstriraju na ulicama i blokiraju ceste i kružne tokove još od sredine studenoga, a izazvali su velike nerede i okršaje u Parizu početkom ovog mjeseca.

Pokret koji funkcionira bez jedinstvenog vođe, isprva je bio usmjeren protiv povišenja poreza na gorivo. No nakon što su povećanja cijene goriva otkazana, pokret je uputio šire zahtjeve, uključujući veće plaće, smanjenje poreza i ustavni amandman kojim bi glasači imali pravo pokrenuti referendum o određenim politikama.

Čini se da prosvjedi koji su zahvatili cijelu Francusku tijekom posljednjih tjedana gube na snazi.

Francuski parlament u petak je odobrio plan potrošnje s ciljem umirenja Žutih prsluka. Prema novom zakonu, prekovremeni sati i troškovi zapošljavanja pomoćnih radnika od sljedeće godine bit će oslobođeni poreza.

Pročitajte više