Francuski premijer: "Mozak" operacije u Parizu iskoristio je izbjegličku krizu da se dokopa Europe

Foto: FAH

FRANCUSKI premijer Manuel Valls izjavio je kako su neki od osumnjičenih za masakr u Parizu iskoristili izbjegličku krizu u Europi ne bi li se neopaženo uvuklu u zemlju, javlja AFP. Pozvao je Europsku uniju da preuzme odgovornost za kontrolu granice te istaknuo da će u suprotnome cijela schengenska zona biti u opasnosti.

Naime, Abdelhamid Abaaoud, "mozak" operacije u Parizu, uspio se neopaženo vratiti u Europu iz Sirije, kamo je pobjegao iz Belgije. Terorista se dovodi u vezu s više ekstremističkih napada u Europi u protekle dvije godine.

Francuski premijer Valls pozvao je zemlje koje graniče s Francuskom da ozbiljno shvate svoju odgovornost kod kontrole granica. Samo je ove godine u Europu stiglo više od 800 tisuća izbjeglica i migranta, a Valls tvrdi kako su neki od pariških napadača iskoristili tu situaciju.

"Neki od njih već su bili u Belgiji. A moram podsjetiti, i u Francuskoj"


Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je danas kako Pariz "nije dobio informacije" iz drugih europskih zemalja o Abaaoudovu dolasku, bez obzira što je bio poznati džihadist i da je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Pozivajući se na policijske izvore, AFP je objavio kako su marokanski obavještajci dojavili Francuzima informacije o organizatoru masakra u Paruzz, Ta dojava je pomogla policiji da otkrije kako se Abaaoud skriva u kući u pregrađu Pariza, gdje je u srijedu ubijen.

Pročitajte više