Francuski premijer o burkiniju: "Francusku više simboliziraju gole grudi nego islamske marame"

Foto: Twitter

ČAK 22 grada na francuskoj obali zadržala su odluku o zabrani burkinija bez obzura na odluku suda kojim se zabrana ovog kupaćeg odijela za muslimanke smatra nelegalnom, napisao je CNN.

Trideset gradova donijelo je odluku o zabrani odijela koje pokriva veliku većinu ženskog tijela. Nakon sudske odluke neki su odustali od zabrane, ali većina gradova i dalje prkosi sudu što je sukob oko burkinija dodatno rasplamsalo.

Sud je, doduše, tek odlučio za slučajeve gradova Villeneuve- Loubet i Cannes. Ostali će uskoro doći na red, jedan po jedan.

Zabrane i scene na plaži u Nici gdje je snimljeno kako policajac kažnjava ženu zbog burkinija podijelili su francusku, ali i europsku javnost.

Premijer potaknuo dodatne rasprave

Francuski premijer Manuel Valls u ponedjeljak je rekao da gole grudi bolje predstavljaju Francusku od islamskih marama, a ta je izjava izazavla novu buru u javnosti.

Gradić Frejus još je jedno od mjesta koje je uvelo zabranu burkinija, a koje će je zbog odluke suda morati povući. Taj gradić utvrda je desničarske Nacionalne fronte koja već duže galami protiv nošenja burke, a kojoj će ovaj sukob oko burkinija samo dati krila.

Marine Le Pen, čelnica stranke, rekla je za CNN da se zalaže za nacionalni zakon koji bi zabranio bilo kakve "razmetljive" religijske simbole, kao što su burkiniji i marame na glavi. Za Le Pen burkini je "poput zatvora", a nazvala ga je i fundamentalističkom uniformom.


"Burkini je zapravo jedan od mnogih simptoma rasta fundamentalističkog islama u Francuskoj, a što traje već niz godina", rekla je Le Pen.

"To je kao da ti ljudi kažu :"Mi u muslimanskoj zajednici želimo jesti drugačije, želimo živjet drugačije, želimo se odijevati drugačije i želimo primjenjivati naše zakone", kaže Le Penn.

Sefen Guez Guez, odvjetnik udruženja Kolektivno protiv islamofobije u Francuskoj, kaže da su zabrane samo politički igrokaz pri skupljanju glasova.

"Mi smo u Francuskoj, zemlji slobode, zemlji slobode govora. Moramo prihvatiti da žena može odlučiti što želi odijenuti", rekao je Guez.
 

Pročitajte više