Francuzi istražuju radnike na aerodromima u potrazi za islamistima, jedan od terorista vozio autobus

Foto: FAH

FRANCUSKE obavještajne službe istražuju islamsku radikalizaciju među zaposlenicima pariških aerodroma i javnog gradskog prijevoza, piše CNN.

Praćenje traje već godinama,a uključuje istragu ljudi koji rade u željeznicama, pariškom gradskom prijevozu te na aerodromima, potvrdio je jedan izvor iz tajnih službi zadužen za borbu protiv terorizma.

Samy Amimour, jedan od trojice napadača u kazalištu Bataclan, do listopada 2012. godine bio je vozač autobusa u pariškom javnom gradskom prijevozu

Dvadesetosmogodišnji Animour na radaru je tajnih službi još od 2012. kad mu je propao planirani odlazak u Yemen. Ipak, njegov odlazak u Siriju, kao ni povratak, nisu registrirani.

I dok su francuske tajne službe znale za njegovu radikalizaciju, RATP, što je skraćenica za pariški javni gradski prijevoz, to nije znao.

Problem radikalizacije među zaposlenicima koji rade na odgovornim funkcijama koje uključuju velik broj civila poznat je već neko vrijeme.

"Sve je počelo 2012. i na početku 2013. godine kad su neki vozači javnog gradskog prijevoza odbili pozdravljati žene ili bi se molili u autobusu za vrijeme radnih sati", rekao je Christophe Salmon iz ove javne tvrtke.

Prošlog je tjedna policija pretražila nekoliko kompanija čiji zaposlenici rade u zračnim lukama, a od kojih neki imaju nesmetan pristup samim avionima. Saznaje se da se radi o tri kompanije koje rade na poznatom aerodromu Charles de Gaulle: Air France Cargo, Servair i FedEx. Sve tri kompanije potvrdile su da su njihove prostorije pretražene, ali su rekli da nitko od njihovih radnika nije priveden.
 

Pročitajte više