Francuzi kažu da je požar Notre-Damea nesreća. Zekanović ima svoju teoriju

Foto: EPA/Facebook

HRAST-ov Hrvoje Zekanović ima svoju teoriju o požaru u katedrali Notre-Dame.

"Možda je sve velika slučajnost"

"Neka ovo bude prekretnica!

Neka ovo bude zadnja crkva koja će gorjeti!

Žalosno je slušati kako mediji izvještavaju isključivo o šteti koju je pretrpio kulturno-povijesni spomenik, a zanemaruje se činjenica da se radi o CRKVI 'Naša Gospa' (Notre Dame). Kroz povijest se često događalo kada se jedna civilizacija odrekne svoje baštine nužno slijedi i nestajanje simbola tog društva, međutim neki događaji poput ovog mogu biti prekretnica! Ne valja bezrazložno širiti paniku međutim još je gore zatvarati oči pred problemom koji je očit, naime ovo je samo jedan od desetaka incidenata na crkvama diljem Francuske i zapadne Europe u zadnje vrijeme. Možda je sve jedna velika slučajnost, a možda...", napisao je.

Tko je u pravu?

S druge strane, ured pariškog tužitelja objavio je da skupina od 50 ljudi radi na istrazi uzroka požara.

Nema traga o namjernom podmetanju i vjeruje se kako je nesreća uzrokovana slučajno, javlja France 24.

Napokon ugašen

Vatrogasci su, nakon 16 sati borbe s vatrenom stihijom, napokon u potpunosti ugasili požar u Notre-Dameu. 

CNN je objavio ovu informaciju prenoseći priopćenje gradske vatrogasne postrojbe.

Požar u pariškoj katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu jutros oko 3 sata, nakon gotovo 9 sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra koja je buknula jučer u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac ozlijeđen

Nekoliko sati nakon što je požar stavljen pod kontrolu, počele su stizati informacije da vatrogasci na mjestu događaja samo paze kako se nešto ne bi opet zapalilo.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

Pročitajte više