Frankfurt: Policija zasad neće pokretati istragu na sajmu knjiga

NJEMAČKA policija smatra da se na Frankfurtskom sajmu knjiga ne nalaze izdanja koja bi se kosila s njemačkim zakonima o širenju rasne mržnje i antisemitizma stoga za sada neće biti pokrenute istrage u tom smjeru, priopćio je u petak predstavnik policije u Frankfurtu na Majni Juergen Linker.

Glasnogovornik sajma Holger Ehling priopćio je u prije toga da je Centar Simon Wiesenthal iz Beča poslao u četvrtak vodstvu sajma listu izloženih izdanja čiji se sadržaj navodno kosi s njemačkim zakonima o širenju antisemitizma i političke i rasne netrpeljivosti te da uprava sajma zajedno s frankfurtskom policijom ispituje istinitost ovih navoda.

Centar Simon Wiesenthal na svojoj je internet stranici objavio u cijelosti pismo upućeno direktoru Frankfurtskog sajma knjiga Volkeru Neumannu, u kojem se navode naslovi desetak izdanja mahom iz Egipta. Direktor za međunarodne odnose tog Centra Shimon Samuels od uprave sajma traži trenutno povlačenje navedenih naslova te "javnu osudu ove zloupotrebe gostoprimstva".

Na popisu knjiga s navodnim antisemitskim sadržajem se nalaze i naslovi poput "Grijesi židova i židovstva", izdavačke kuće Merit iz Kaira, na čijoj je naslovnoj stranici, po ocjeni Centra u najboljoj maniri nacističke propagande, karikaturalno prikazan jedan pripadnik židovskog naroda s Davidovom zvijezdom koji se skriva u mračnoj ulici. Nadalje je u pismu navedeno još desetak naslova u kojima se, pozivajući se na Kuran, najavljuje razaranje Izraela godine 2021. te se spominju poznate teze zagovornika tzv. "cionističke zavjere" poput umiješanosti Izraela u događaja vezane uz 11. rujna 2001. Na štandovima arapskih izdavača se također mogu naći djela koja veličaju atentatore samoubojice palestinske ekstremističke organizacije Hamas, dodaje se u pismu Centra Simon Wiesenthal.

Ovogodišnji Frankfurtski sajam knjiga posvećen je arapskoj literaturi.

Pročitajte više