FRATINI PROŠAO PARLAMENTARNI ISPIT ZA POVJERENIKA EK

Talijanski kandidat Franco Frattini "dobro je kvalificiran" za posao povjerenika EU za pravosuđe, ocijenili su u utorak socijalistički zastupnici Europskog parlamenta (EP) koji su predvodili oporbeni blok protiv njegova prethodnika Rocca Buttiglionea. L

EP treba u četvrtak glasati o novome sazivu Europske komisije, nakon što je prije tri tjedna novi predsjednik toga tijela Manuel Barroso odlučio povući cijelu ekipu čije pojedine članove nije prihvaćala većina zasutpnika EP-a.

Frattini, bivši ministar vanjskih poslova i drugi kandidat Italije za povjerenika Europske komisije, odgovarao je u ponedjeljak i utorak na vrlo detaljna pitanja zastupnika EP-a.

"Odbor daje pozitivno mišljenje o imenovanju Frattinija za potpredsjednika Europske komisije za građanske slobode, sigurnost i pravosuđe", piše voditelj Odbora za građanske slobode Jean-Louis Bourlanges predsjedniku EP-a.

Frattini je "dobro kvalificiran" za posao, suglasili su se socijalisti.

Frattini je dobio dobre ocjene na ispitu nakon neuspjeha prvoga talijanskog kandidata za resor pravosuđa, Rocca Buttiglionea, uvjerenog katolika koji je vlastitim uvjerenjima o istospolnim brakovima i ženama uvrijedilo dio zastupnika. Oni su ih ocijenili rigidnima i netolerantnima, te se u konačnici Buttiglione odlučio povući.

Međutim, i socijalisti i liberali izrazili su zabrinutost zbog Frattinijeve ključne uloge u vladi talijanskog premijera Silvija Berlusconija koja pokušava Berlusconiju priskrbiti imunitet od suđenja za korupciju, što oštro kritizira Europski parlament.

Liberalna zastupnica i članica parlamentarnog odbora za pravosuđe Sarah Ludford poduprijet će Frattinija, ali će ga strogo nadzirati, kazala je ona za EUPolitix, europski web site.

"On ne može izbjeći to da je bio član Berlusonijeve vlade, koja je umanjila vladavinu prava", kazala je Ludford i ocijenila "provokativnim da (Italija) nastavlja za taj posao (povjerenika EK) nuditi članove Berlusconijeve vlade".

Ona je ispitala Frattinija i o njegovu navodnom članstvu u slobodnim zidarima nakon što je Buttiglione ustvrdio da je talijanski šef diplomacije bio član tajnog društva, te je dobila niječan odgovor.

O istospolnim brakovima - za koje ne postoje zakonski okviri u 14 europskih zemalja, Frattini je kazao da se unatoč razlikama između nacionalnih zakona između nekih zemalja koje priznaju takve zajednice i drugih koje to ne čine, sve zemlje EU moraju priznati europsku Povelju temeljnih prava.

Buttiglione je iznio po mišljenju ljevičarskih zastupnika i neprimjerena, konzervativna stajališta o ženama, stoga je pitanje položaja žena bilo ključno pri današnjem ispitivanju.

"Na upit kako promicati prava žena ocijenio je da Europljani moraju "početi rušiti sve zapreke koje bi mogle spriječiti slobodan izbor žene, izbor (žene) da čini ono što želi", te je obećao donijeti "bijelu knjigu o poštivanju prava žena u Europskoj uniji i svijetu".

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više