FRATTINI I MARTINO O KOSOVU

Italija je jako zabrinuta stanjem na Kosovu, ali će ostati prisutna na terenu i povećat će svoje napore za nalaženje rješenja, rekao je u petak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini. L

Talijanski ministar obrane Antonio Martino rekao je danas da je Italija "morala pojačati svoju prisutnost na Kosovu, prebacivanjem nekih postrojbi iz Bosne i Italije.

"Nažalost vatra je tinjala pod pepelom. Vjerujem da će se uz povećanu vojnu prisutnost stanje prije ili poslije vratiti u normalu", rekao je on.

Danas je iz talijanskog grada Pise sa dva zrakoplova C 130 talijanskog ratnog zrakoplovstva krenulo 130 talijanskih padobranaca kao pojačanje mirovnim snagama na Kosovu.

Iz tog sastava 100 vojnika brigade Folgore upravo se vratilo iz Afganistana i sada su otišli kao pojačanje padobrancima koji se već nalaze u Đakovici. Iz Bosne je na Kosovo prebačeno 60 karabinjera. Inače, do sada je na Kosovu bilo 2.400 talijanskih vojnika.

Talijanski listovi na naslovnim stranicama objavljuju informacije o neredima na Kosovu, te reportaže iz Beograda o skupovima ljudi koji žele otići "spašavati svoju srpsku braću" u pokrajini. "Ići ćemo do Tirane", "albanske svinje", "nitko vas ne smije tući" i druge parole iz Beograda prenosi talijanski tisak te spominje kako je mlade ponovno "zahvatila nacionalistička groznica".

(Hina) xst ysb

Pročitajte više