Fred Matić: Ministarstvo branitelja vodi ekipa iz šatora koja se rukovodi isključivo osobnim interesima

Foto: Hina

GOSTUJUĆI na N1 televiziji, nekadašnji ministar branitelja, a danas saborski zastupnik SDP-a upozorio je na moguću korupciju unutar natječaja Ministarstva branitelja Republike Hrvatske za nabavu 220 automobila za hrvatske ratne vojne invalide u kojemu je, kako navodi Matić, propisan rok isporuke od 22 dana.

"Kolega Franko Vidović i ja smo podnijeli zahtjev Uredu za državnu nabavu da nam objasne kako se to dogodilo. Ali, pazite, kada je HDZ u pitanju sve je moguće, pogotovo kada Ministarstvo branitelja u zadnje dvije godine vodi ekipa iz šatora koja se rukovodi isključivo svojim osobnim interesima."

Bivši ministar branitelja rekao je ponešto o raspisivanju javnog natječaja kojega je i sam raspisao više puta.

"HDZ se ne mora brinuti, još uvijek imaju tanku većinu"

"I ja sam raspisivao natječaje i podijelio sam oko 190 automobila i sve je to u skladu sa zakonom, ali postoji vrijeme, vi to raspišete u proljeće, pa do jeseni se obave sve žalbe, tužbe i sve ostalo što ide uz predmet. Ti automobili moraju dodatno ići i na prilagodbu jer takve automobile voze ljudi bez ruku i nogu."

Novinarka je pitala Matića je li moguće da se radi o nesmotrenosti i nespretnosti ministarstva, na što je Matić odgovorio niječno.

"Nikako, automobili će biti isporučeni otprilike 1. prosinca, a 2. prosinca će im biti uručeni ključevi u ruke. Gledajte, nisu oni bez veze zebli i bili na velikim vrućinama o onome šatoru. Pazite samo jednu odredbu natječaja, rok isporuke donosi više bodova nego cijena. U prijevodu, ako ja ponudim automobil za 100 tisuća kuna, a isporučit ću ga za tri mjeseca neću dobiti natječaj, a vi ćete ponuditi, kao što je ponuđeno, 160 tisuća kuna, ali isporuka je za 22 dana. Ali, gdje se to i kako pronađe? To je stvarno specijalitet HDZ-a. Ajde 10 dana, 30 dana, 90 dana, ali 22 dana i sat i pol. Vidjet ćete sada i na novim natječajima, ministarstvo branitelja prima 50 novih ljudi, to je suludo, ali primaju, natječaj je takav da osoba mora biti visoka 175 centimetara i teška 80 kilograma, boja očiju smeđa i svi se imaju pravo javiti."


Odgovor Ministarstva će vjerojatno dobiti, napominje Matić, ali i dodaje kako HDZ ne mora strahovati.

"Tko to zna, mi ćemo dobiti odgovor, a oni će napraviti kako žele. Još uvijek imaju tu tanku većinu u saboru. Saucha i malo HNS-ovaca im daju tu tanku većinu i ne moramo se bojati da će sve biti izglasano u saboru. Neka se šatoraši ne brinu, sve će biti."

20. listopada proglasiti nacionalnim praznikom

U završnom dijelu intervjua, Matić je sarkastično rekao da će u sabor uputiti amandman prema kojemu bi se 20. listopada, dan kada je krenuo šatorski prosvjed, obilježio kao nacionalni blagdan s 555 neradnih dana.

"Vidjeli ste da su 20. listopada imali svečanost koja govori o pobuni protiv svoje države. Predložit ću to u amandmanima da se 20. listopada izglasa u saboru i da bude nacionalni praznik poput "Oluje" i sjećanja na Vukovar i Škabrnje. Apsurd uvijek treba dotjerati do kraja i 20. listopada proglasiti nacionalnim praznikom s 555 neradnih dana u tijeku godine. Naravno, pametni će primijetiti da je 555 dana više nego jedna godina, ali oni će to njima sve objasniti i osobno bih volio da se tako to izglasa jer hrvatski branitelji, kako se oni uvijek predstavljaju su po prvi put napravili pobunu protiv svoje države i to treba obilježiti.", kazao je za kraj Matić.

Pročitajte više