Fred Matić: Poštujem Crkvu, ali svećenike vrlo malo

Foto: N1

SDP-OV europarlamentarac Predrag Fred Matić se osvrnuo na pedofilsku aferu u Katoličkoj crkvi i na istup đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića. "Vjerojatno njemu ništa neće značiti, ali moja malenkost, uz biskupa Uzinića, jako sam držao i do nadbiskupa Hranića. Često sam govorio i opet ću ponoviti - poštujem Crkvu, ali svećenike vrlo malo", kazao je Matić, prenosi N1

Tvrdi da je Hranić svojim ponašanjem "anulirao svo zlo koje se dogodilo, a to je pedofilija". "Kasnije smo vidjeli i istup notornog biskupa Košića koji je usporedio pedofiliju s pornofilmovima, znači nebo i zemlju. No oni koji imaju malo veći IQ znaju da to nema veze jedno s drugim, da je pedofilija kazneno djelo i da je se najviše može zateći u crkvenim krugovima", naglasio je. 

"Crkva to mora žestoko osuditi"

"Takve stvari trebale bi rješavati institucije, Crkva ne bi kod ovakvih zločina trebala biti izvan svjetovnih zakona. Njihovo je da se brane, ali nemojte, brate, braniti neobranjivo. Osudite ono što je za osuditi, kaznite one koji su počinitelji", pozvao je Matić.

"Siguran sam da najveći dio klera pošteno radi svoj posao zbog kojeg ih je Isus instalirao, ali oni koji su se ogriješili moraju za to odgovarati, a Crkva to mora žestoko osuditi, a ne ovako uvijeno", dodao je. 

Matić ne vjeruje kako će Hranić biti sankcioniran. "Crkva je puno starija od Komunističke partije, ali su očito uzeli od komunista glasovitu ‘pojavu osuditi, druga sačuvati’. Tako se Crkva ponaša u ovom slučaju, ali i u drugima. Ne događa se ovo samo u Hrvatskoj nego svugdje u svijetu", zaključio je.

Pročitajte više