FSB: Neonacisti planirali ubiti šeficu Russia Todaya. Ukrajinci im obećali nagradu

Foto: EPA

RUSKA Federalna sigurnosna služba (FSB) osujetila je zavjeru ukrajinske obavještajne službe da ubije glavnu urednicu TV kanala Russia Today Margarite Simonjan i novinarke Ksenije Sobčak preko neonacističke skupine Paragraf-88, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass pozivajući se na ured za tisak FSB-a.

"Federalna sigurnosna služba zajedno s Istražnim odborom i Ministarstvom unutarnjih poslova Rusije spriječila je ubojstvo Margarite Simonjan koje su planirale ukrajinske specijalne službe. Prema dostupnim podacima, planirano je i ubojstvo Ksenije Sobčak", stoji u priopćenju ureda za tisak.

Sumnjiče ih za ekstremizam i terorizam

Tvrde kako su jučer uhitili članove neonacističke skupine Paragraf-88 u Moskvi i Rjazanjskoj oblasti koji su pratili svoje mete na radnim mjestima i mjestima stanovanja. "Tijekom istražnih mjera potvrdili su planiranje pokušaja ubojstva po zadatku ukrajinske sigurnosne službe za nagradu od 1.5 milijuna rubalja za svako ubojstvo", navodi se u priopćenju.

Naglašavaju da su operativci FSB-a tijekom istražnih radnji zaplijenili automatsku pušku Kalašnjikov, 90 metaka za nju, noževe, palice, gumene palice, lisice, odjeću s nacističkim oznakama, nacističku literaturu, kao i komunikacijska sredstva i računala s podacima koji potvrđuju njihove zločinačke namjere.

"Istražni odbor planira pokrenuti kaznene postupke protiv uhićenih osumnjičenika za ekstremizam i terorizam", zaključili su. 

Pročitajte više