Furio Radin primio voditelja misije OESS-a u RH

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin primio je u srijedu voditelja Misije OESS-a u RH Petera Semnebyja, priopćeno je iz Sabora.

Glavna tema razgovora bio je zabrinjavajući porast broja predmeta protiv RH pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Kako je u razgovoru istaknuo Semneby, taj negativan trend ukazuje na problem u učinkovitosti hrvatskog pravosuđa, ali i na činjenicu da se zakonske norme o zaštiti ljudskih prava ne uzimaju dovoljno u obzir u samim sudskim procesima u Hrvatskoj, stoji u priopćenju. Budući da se većina predmeta odnosa na egzistencijalna pitanja, Misija OESS-a u RH već je pokrenula izradu analize tih predmeta u namjeri da ponudi odgovarajuća zakonska rješenja.

Radin je pozvao misiju OESS-a da zajedno sa sabosrkim Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina organizira otvorenu tribinu o tom problemu. Na tematskoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina razmatrali bi se rezultati analize sporova protiv RH na Europskom sudu za ljudska prava, a sama bi rasprava, smatra Radin, sigurno polučila konkretne zakonske inicijative i prijedloge, stoji u priopćenju.

Pročitajte više