Gadafi se prošli tjedan javio Mesiću: "Bio je spreman povući se ako napadu prestanu"

Foto: www.predsjednik.hr

BIVŠI hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i veliki prijatelj Moamera Gadafija javnosti se obratio priopćenjem u kojemu je komentirao aktualne događaje u Libiji.

"Pobuna ograničenih razmjera što je prije više od pola godine počela u jednome dijelu Libije, završava rušenjem režima u Tripoliju. Deseci tisuća zračnih udara NATO snaga, kao i završne operacije u kojima su, prema svemu sudeći, sudjelovale i pomorske snage Atlantskoga saveza, slomili su gotovo potpuno otpor snaga lojalnih pukovniku Gadafiju", započeo je Mesić u priopćenju. Bivši predsjednik ne želi komentirati Gadafijev režim niti ocjenjivati ga "bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena" te izražava žaljenje što su borbe i NATO udari odnijeli veliki broj ljudskih života.

Mesić tvrdi da je Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi. "Mogu također potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organiziranju i vođenju vojnih operacija u Libiji", stoji u Mesićevom priopćenju u kojemu Mesić upozorava i na opasnosti korištenja UN kao pokrića za metode koje se teško može dovesti u sklad s Poveljom svjetske organizacije.

"Iskreno želim Libijcima da ostvare mir i zadrže kontrolu nad bogatstvima svoje zemlje, a u interesu njezinoga daljeg napretka i demokratskog razvoja. Također izražavam nadu u nastavljanje dobrih hrvatsko-libijskih odnosa u najboljem interesu obiju zemalja", zaključio je Mesić koji se danas na svoju inicijativu sastao s veleposlanicima Narodne Republike Kine, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj. "Razmijenjena su mišljenja o najnovijem razvoju događaja u Libiji, pri čemu je Predsjednik Mesić iznio svoju sliku stanja, podsjetivši da je upravo on, kao predsjednik, otvorio libijski prostor za  Hrvatsku, kao i da je Libija bila prva izvanevropska država koja je priznala samostalnu Hrvatsku, izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja zbivanja u toj sjevernoafričkoj zemlji, informirao o verbalnoj osobnoj poruci pukovnika Gadafija koju je primio prošloga tjedna, te predao veleposlanicima zabilješku o toj poruci", stoji u priopćenju iz Mesićevog ureda.

Pročitajte više