GALA-KONCERT SA STRADIVARIJEVOM "RUSKOM CARICOM"

Stradivarijeva "Ruska carica" pustila je proteklog tjedna u Moskvi svoj baršunasti i moćni glas zahvaljujući vlasniku, kolekcionaru Dietmaru Macholdu, koji je organizirao koncert kako bi pozvao ruske ulagače da kupuju instrumente poput ovoga i posuđuju ih mladim talentima. L

Violina, čiju je izradu naručila carica Elizabeta Petrovna, kći Petra Velikog, posljednji je put svirana u Rusiji prije otprilike jednog stoljeća.

Pod gudalom mladog Dmitrija Kogana, unuka slavnog sovjetskog violinista Leonida Kogana, Bachova Chaconne na idealan je način pokazala kvalitete "Ruske carice", čiji je zvuk savršeno ujednačen, vrućih boja te jednako baršunast u dubokim, kao i u visokim tonovima, u mirnim pasažima, kao i u snažnim akordima.

Instrument, koji potječe iz 1708., izrađen je tijekom zlatnog razdoblja talijanskoga graditelja glazbala, i uvijek je bio poznat po savršenom zvuku, komentira Machold koji živi u Beču.

Vlasnik 150 rijetkih i starih instrumenata, među kojima je osam Stradivarija i dvije violine Guarnerija, kolekcionar se nada da će u Rusiji, kao što je to slučaj u mnogim drugim zemljama, banke i privatni ulagači, pojedinačno ili u skupini, kupiti instrumente koji će se zatim moći trajno posuditi mladim talentiranim umjetnicima koji ne mogu sami kupiti ta glazbala.

Osim toga, nužno je da se na instrumentima svira kako ne bi propadali i Machold ne vidi nikakav rizik u tome da ih se posudi mladima jer "glazbenici paze na svoja glazbala".

S financijskog aspekta, nitko ne želi točno procijeniti vrijednost "Ruske carice", no radi se o nekoliko milijuna dolara.

Prema Macholdovim analizama, vrijednost im svake godine raste za pet do deset posto, što bi ulagačima trebalo biti primamljivo.

Trenutačno Rusija posjeduje 296 žičanih instrumenata (violina, violončela i viola) u Državnoj kolekciji rijetkih instrumenata, a čuvaju se u jednoj moskovskoj banci.

(Hina) dš bnš

Pročitajte više