Galbraith: Tuđman se oglušio na moje upozorenje da u Oluji mora zaštititi srpske civile



"HRVATI su napravili potez bez presedana u međunarodnim odnosima. Generale su poslali na suđenje nakon rata u kojem su pobijedili", rekao je za Dnevnik 3 HTV-a Peter Galbraith, prvi veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj. Galbraith je uvjeren da to pokazuje koliko se Hrvatska promijenila od vremena Franje Tuđmana, odnosno da se razvila u pravu demokratsku državu koja je spremna za ulazak u Europsku uniju.

Galbraith tvrdi da krajnji ishod presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču nije toliko loš koliko se mnogima čini, ali svejedno naglašava kako ne vjeruje da se u Oluji desilo etničko čišćenje. "U slučaju etničkog čišćenja, vojska protjeruje civilno stanovništvo s određenog teritorija. U ovom slučaju, stanovništvo je pobjeglo prije nego su stigle vojne snage", kaže Galbraith.

Haški sud se s ovom tvrdnjom ne bi složio. Galbraith kaže da ne vjeruje kako je Tuđman naredio etničko čišćenje. Ali nije se ni potrudio da zaštiti srpske civile od zločina i progona. "Činjenica je da su se spaljivale kuće i da su ubijani civili koji su ostali na području Krajine", kaže Galbraith.

"Vlada SAD-a je rekla, a ja sam tu poruku prenio Tuđmanu 1. kolovoza, da razumije zašto Hrvatska pokreće vojne operacije - kako bi spasila Bihać koji se nalazio pod opsadom. Rekli smo da se pod tim okolnostima ne protivimo hrvatskom vojnim operacijama, ali sam jasno upozorio Tuđmana da mora zaštititi srpske civile. On se na to upozorenje oglušio", kaže Galbraith.

Pročitajte više