GALERIJA Albanski radnik brusio željezo i zapalio Čiovo. Ovako otok danas izgleda

POŽAR koji je na Čiovu buknuo u četvrtak je pod kontrolom, ali još nije ugašen. Kako se ne bi proširio, 150 vatrogasaca danas natapa rubne dijelove požarišta.

Fotografije iz zraka koje je objavila Dalmacija Danas pokazuju koliku je štetu uzrokovao požar. Isto prikazuje i video na YouTubeu.

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

 

Foto: Antonio Miše/Dalmacija Danas

Izgorjelo je 500 hektara niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 152 vatrogasca iz različitih vatrogasnih postrojbi s područja IVP-a Split, JVP-a Trogir, Sinj, Split, Podstrana, Makarska i Sinj, kao i DVD-a Trogir, Okrug, Marina, Seget Vranjica, Kaštela, Gomilica, Mladost, Split, Slatine, Podstrana, Vranjic, Solin, Omiš i Dalmacija Dugi Rat.

Osim zemaljskih snaga, pridružila su se i tri protupožarna zrakoplova tipa Canadair te četiri Air Tractora kako bi se suzbilo širenje požara iz zraka.

Požar prvo buknuo u Okrugu Gornjem

Požar je zahvatio područje obraslo travom, niskim raslinjem, makijom i borovom šumom. Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i angažmanu protupožarnih zrakoplova, požar je uspješno obuzdan i nije se proširio na daljnja područja.

Jučer, za vrijeme drugog dana gašenja požara, na terenu je bilo 160 vatrogasaca koji su pristigli s 40 vatrogasnih vozila iz spomenutih vatrogasnih postrojbi, a također su se u akciju uključila i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 te tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss.

Požar izazvao albanski radnik

Jučer je policija, nakon provedenog očevida, ustvrdila kako je došlo do velikog požara na Čiovu. Policija je uhitila dva radnika iz Albanije zbog sumnje u izazivanje požara. Nakon provedenog očevida jedan od radnika je pušten. Policija je opisala što se točno dogodilo. Do požara je došlo jer je 45-godišnjak brusio.

@apartmani_kraljevic

Sami početak ove strave i užasa.......

♬ Suspenso - Criptofonio

"Policijski službenici Policijske postaje Trogir dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim stranim državljaninom Albanije za kojeg je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 27. srpnja 2023. godine u poslijepodnevnim satima prilikom izvođenja građevinskih radova, ne postavljajući propisane naprave za zaštitu od požara, olako držeći da takvim postupanjem neće ugroziti imovinu i život, na krovu građevine brusio željezo, uslijed čega je došlo do iskrenja kojom prilikom je izazvan požar te je opožareno više od 500 hektara niskog raslinja i borove šume", priopćila je policija.

"Opisanim ponašanjem ostvario je obilježja kaznenog djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st.2. u svezi st.3 Kaznenog zakona te će večeras će uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku", objavila je jučer policija.

"U odnosu na drugu osobu koja je sinoć dovedena u prostorije policije, nisu utvrđeni elementi kaznenog djela te je osoba danas poslijepodne puštena", dodaje se.

Pročitajte više