Galić poštedio Latina, ubuduće traži profesionalizam - ili slijedi otkaz

GLAVNI ravnatelj HRT-a Mirko Galić, gotovo mjesec dana nakon što je emitirana sporna emisija pod naslovom "Tuđmanova ostavština", donio je odluku da će Latinica i dalje biti prikazivana na HRT-u, ali pod uvjetom profesionalnosti. Inače Latinu prijeti otkaz ili raskid suradnje.

U nastavku prenosimo službeno priopćenje HRT-a kojim nacionalna TV kuća želi izvijestiti javnost o zaključku ravnatelja Galića povodom sporne emisije kao i same Latinice. Podsjetimo da je Galić odluku donio na temelju zaključaka Programskog vijeća HRT-a sa sjednice održane 15. prosinca 2005. i mišljenja posebno imenovanog povjerenstva u vezi s "Latinicom" kojim je predsjedao novinar Joško Martinović.

"Vodeći računa o dugoj i uspješnoj tradiciji emisije "Latinica" kao pokretača mnogih tema značajnih za hrvatsko društvo, pri čemu su autoru dodijeljena domaća i međunarodna priznanja i nagrade za otvaranje i promicanje demokratskih vrijednosti, ne samo u medijima, programskom vodstvu predlaže se da nastavi s emitiranjem "Latinice".

Pri tome treba voditi računa o utemeljenim primjedbama, punoj profesionalnosti, objektivnosti i nepristranosti priloga i rasprava i emisije u cjelini te i dalje prakticirati slobodu izbora tema i gostiju, uz profesionalnu autonomiju i odgovornost autora, urednika i suradnika.

Zbog utvrđenih propusta u emisiji od 12. prosinca Denisu Latinu te uredničkoj i suradničkoj ekipi za koju je utvrđena odgovornost izriču se odgovarajuća upozorenja pred otkaz ili raskid ugovora ili daljnje suradnje, do kojih može doći ako se uočene nepravilnosti u daljnjem radu ne uklone.

Programskom vodstvu predlaže se da osigura organizacijske i kadrovske uvjete koji bi jamčili visoke profesionalne standarde i razinu slobode i neovisnosti autora, zadržavanje dokazanih pozitivnih vrijednosti "Latinice" i otklanjanje uočenih neprofesionalnosti.

"Latinica" i druge slične emisije trebaju biti organizacijski tako postavljene da imaju posebnog urednika koji koordinira rad, sudjeluje u pripremama i konačno odobrava objavljivanje emisije, pri čemu se ne smiju sputavati autorska ili novinarska sloboda i pravo na kritičnost, već se moraju omogućiti isključivanja uočenih neprofesio-nalnosti, površnosti i tendencioznosti.

Visoka razina dosegnute slobode novinarskog i uredničkog rada najbolje se brani visokom razinom profesionalnosti." - stoji u priopćenju koje potpisuje HRT-ov predstavnik za odnose s javnošću Janoš Roemer.

Pročitajte više