Gangom pozdravili premijera: "20 kuna to je puno brate, oće sada tunel da naplate, eeeeeeeej!"

Screenshot: HTV

NA DNEVNOM redu Vlade danas je bio i Prijedlog odluke o uvođenju naplate cestarine za uporabu tunela Sveti Ilija.

Tunel se nalazi na autocesti A1, a plaćat će se 20 kuna, odnosno 16 kuna plus PDV. Vrijednost cijelog projekta koji će biti gotov do 1. svibnja je 576 milijuna kuna, dok će godišnje održavanje iznositi između 10 i 11 milijuna kuna.

Dnevni promet kroz tunel trebao bi biti 4.200 automobila, dok bi se ljeti trebao udvostručiti, što je, kada se crta podvuče, godišnjeg prihoda 24,5 milijuna kuna.

Milanović o Austriji 

"Ne možemo biti demagozi, ako nešto košta - košta. I u Austriji se plaćaju tuneli, a autoceste se koriste na vinjetu. Jedino što, ako je kalkulacija 4 tisuće vozila dnevno na godišnjoj razini puta 16 kuna, onda to ispada i više od troškova održavanja. Ali, to ste valjda precizno izračunali. Ako je cilj da se pokriju troškovi održavanja, onda bi s time trebalo smanjiti cestarinu. Ali tunel je skupa stvar i ako želimo sigurnost i kvalitetu onda u to treba ulagati", ustvrdio je premijer Zoran Milanović.

Kako javlja HRT, s naplatom tunelarine nikako se ne mire stanovnici Zabiokovlja i Makarskog primorja, koji su svoje nezadovoljstvo iskazali su ispred sjevernog ulaza u tunel. 

Ako bude naplate cestarine bit će i građanskog neposluha
 
"20 kuna to je puno brate, oće sada tunel da naplate, eeeeeeeej!" odgangali su nezadovoljnici naplatom ispred tunela. Među prosvjednicima bio je i načelnik općine Zagvozda Miroslav Gaće, koji kaže da  ako se s vladom ne postigne dogovor u vezi s naplatom tunelarine kroz taj tunel, ne treba isključiti građanski neposluh, prosvjede, čak i blokadu prometnice koja prolazi kroz tunel.
 
Počela je i akcija potpisivanja peticije protiv naplate prolaska kroz tunel.

 

Pročitajte više