Gates ponovno najbogatiji čovjek u SAD

JEDANAESTU godinu zaredom vlasnik Microsofta Bill Gates predvodi popis 400 najbogatijih ljudi u SAD koji svake godine objavljuje poslovni časopis Forbes, objavljeno je u petak.

Neovisno o velikom padu Nasdaqa, na ovogodišnjem popisu, koji će Forbes objaviti u broju od 11. listopada, u prvih deset su još tri osobe iz svijeta visoke tehnologioje. Na trećem je mjestu Gatesov nekadašnji partner pri osnivanju Microsofta Paul Allen, osnivač i predsjednik uprave Dell Inc. Michael Dell je deveti, a deseta najbogatija osoba u SAD je Larry Ellison, suosnivač i izvršni direktor korporacije Oracle.

I mladi vlasnici internet tražilice Googlea Sergey Brin i Larry Page ove su se godine prvi put našli na popisu, na 43. mjestu, zahvaljujući puštanju u prodaju dionica tvrke početkom godine.

Na 2. je mjestu legendarni ulagač Warren Buffet, koji je od prošlog popisa svoje bogatstvo s 41 milijarde dolara povećao na 46 milijardi, što je najveće povećanje u proteklih 12 mjeseci, dok je najveći gubitak, 800 milijuna dolara, pretrpio čelnik Amazon.Coma Jeff Bezos.

S popisa je ove godine ispao predsjednik uprave Walt Disneya Michael Eisner, ali se na nju, zahvaljujući nasljedstvu koje se procjenjuje na 750 milijuna dolara, vratila Tereza Heinz Kerry, supruga američkog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja.

Ovogodišnji popis rekordan je po broju milijardera, kojih je čak 313, odnosno 78 posto, a ukupan imetak svih osoba s popisa veći je od tisuću milijardi dolara, prvi put nakon 2000 godine.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više