Gay Pride 9. lipnja na splitskoj rivi: U povorku zovu Ranka Ostojića i Kerumovu zamjenicu

Foto: Ilustracija

SPLITSKI Gay Pride ove će se godine organizirati 9. lipnja, i to po istoj ruti kao i lani. Dakle, povorka ide od Đardina, preko Marmontove do rive, gdje će se organizirati prigodni program, doznaje se danas na tiskovnoj konferenciji, koju su u Splitu održali organizatori, udruge Domine, Kontra i Iskorak.

Amnesty International: Država je dužna osigurati paradu

Ovogodišnja parada ponosa bit će pod nadzorom Amnesty Internationala. Laura Carter iz AI-a naglasila je kako državne institucije imaju zakonsku obavezu osigurati normalne uvjete za održavanje parade. Premda se organizatori nadaju najboljem, teško je očekivati da splitski "konzervativci" neće i ove godine ustati u obranu "tradicija" te napasti verbalno i fizički.  Tim više, što je i na ovogodišnjem splitskom Pride najavljen dolazak predstavnika Europskog parlamenta.

Može se kad se hoće

Sanja Juras iz Kontre upozorila je kako je posljednji zagrebački Pride, održan samo tjedan dana nakon izrazito nasilnog splitskog Pridea, bio dokaz da se može kad se hoće, odnosno, da država može osigurati potrebne sigurnosne uvjete kako bi osobe LGBT orijentacije mogle izraziti svoje stavove. U Splitu im je to lani bilo onemogućeno, jer je program prekinut, a sudionici parade evakuirani. 

Različite obitelji, ista prava

Zoran Dominković iz Iskoraka najavio je da će baš zbog toga što je lanjski program prekinut, ovogodišnji splitski Pride imati istu temu, a to je "različite obitelji, ista prava." 

"Želimo upozoriti kako istospolne obitelji prolaze kroz dodatne teškoće. U slučaju bolesti, partneri se ne mogu posjećivati u bolnici, ako jedan od njih umre ostaju bez djece, problemi su i sa podjelom imovine i ispunjavanjem osnovnih ljudskih prava", kaže Dominković.

Nasilje i diskriminacija za LGBT osobe

"Danas osobe LGBT orijentacije u Hrvatskoj trpe diskriminaciju i nasilje, čak i kroz hrvatske zakone. Imamo primjer jednog starijeg para, koji je zajedno već 30 godina, a sada zbog bolesti jednog partnera, drugi strahuje da će ostati bez krova nad glavom", istaknula je Sanja Juras.

Organizatori parade pozvali su vlast da zaštiti sudionike. Zasad su jedine konkretne razgovore imali u Ministarstvu pravosuđa, a traže i sastanak sa mjerodavnima u MUP-u te MVEP-u. Smatraju da bi bilo dobro da im se u povorci pridruže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te Kerumova zamjenica Anđelka Visković.

Pročitajte više