Gazda Jezda iza rešetaka: Uhićen srpski bankar čiju vilu su 90-ih pohodili Miloševićevi dečki

SRPSKI bankar optužen za malverzacije u vođenju štedionice Jugoskandik, Jezdimir Vasiljević zvani Gazda Jezda, uhićen je s lažnom srpskom putovnicom u Nizozemskoj.

Potjernica za njim izdana je travnju 2006. godine, a lažna putovnica glasila je prezime Janić, piše Blic. On se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru i čeka izručenje Srbiji. Oko Gazde Jezde se u Srbiji napravio cijeli mit o tome gdje se skrivao od bijega iz zemlje 2006. godine te su njegove navodne lokacije bile od južnoameričkog Ekvadora do toga da je na liječenju u okolici Čačka.

U njegovoj vili 90-ih se družili "žestoki momci" iz Miloševićeve Državne sigurnosti

Prije povratka Vasiljevića u Srbiju, koji je pušten da se brani sa slobode, ne može se nastaviti postupak u kojem ga se optužuje za milijunske zloupotrebe u štedionici na čijem je čelu bio. Njega, Ljubivoja Šudića, Dragana Antonijevića o odvjetnika Stevana Protića optužnica tereti da su pronevjerili 58 milijuna njemačkih maraka te su i štediše oštetili za 190 milijuna maraka.

Uz njih je optužen i direktor Privredne banke Crne Gore Milorad Vukotić. Gazdi Jezdi je 2001. godine oduzeta milijun vrijedna vila na Dedinju u kojoj su se 90-ih godina okupljali "žestoki momci" koji su radili za Miloševićevu Državnu sigurnost. Ovo je već drugo uhićenje Vasiljevića nakon bijega iz Srbije, a prvo se dogodilo 2001. godine u beogradskoj zračnoj luci kada se vratio sa Cipra.  On je u Nizozemskoj uhićen 4. travnja kada je predao dokumente za dobivanje azila na lažno ime.

I.Kri.
Foto: Novine.ca

Pročitajte više