Gdje će krenuti protuofenziva? General iznenadio najavom, Moskva mijenja taktiku

Foto: Profimedia, EPA

PROLJEĆE je stiglo u Ukrajinu - s kasnim ožujskim temperaturama od visokih 17 Celzijevih stupnjeva duž većeg dijela bojišnice na istoku. To znači da je moguće proglasiti da je ruska kampanja onesposobljavanja ukrajinske elektroenergetske mreže propala, i što god se sljedeće dogodi u ratu, njeni ljudi se neće smrzavati, kao što se strahovalo kada je u listopadu započela ruska kampanja bombardiranja.

Realnost je da su raketni napadi na ključnu infrastrukturu uglavnom prestali krajem siječnja, a ukrajinske snage procjenjuju da su ruske zalihe projektila na otprilike 10-15% u odnosu na predratno stanje, piše u svojoj analizi Guardian.

Taktika Moskve se mijenja

Taktika Moskve se mijenja. Vadim Skibitski, zamjenik šefa kijevske vojne obavještajne službe, rekao je u TV intervjuu da se čini da su sada na meti vojno gorivo i "logistički sustavi".

Unatoč brojnim bombardiranjima i teškim borbama tijekom zime, čini se da se u smislu teritorijalnih promjena nije puno toga dogodilo. Bitka za mali donbaski grad Bahmut bjesni, još od svibnja prošle godine, ali posljednjih su tjedana ukrajinske snage potisnute sjeverno i južno od grada, ostavljajući urbano središte sve više izoliranim, a njegove opskrbne ceste opasno izložene. 

Ukrajinski protunapad

Kako se vrijeme mijenja, tako se sve više priča i o ukrajinskom protunapadu. Kijevske snage postupno preuzimaju ranije obećane zapadne tenkove, borbena vozila i drugo streljivo, a neki od vojnika su nedavno obučeni u Britaniji, Njemačkoj i Poljskoj. 

Drugi najvažniji zapovjednik u zemlji, general pukovnik Oleksandr Sirski, iznenadio je većinu analitičara kada je u četvrtak sugerirao da bi velika protuofenziva mogla početi upravo u Bahmutu ili oko njega. Napadači će, predvidio je zapovjednik kopnenih snaga zemlje, "izgubiti snagu i izdahnuti" pa "ćemo vrlo brzo iskoristiti ovu priliku". 

Iako se očekuje protunapad, Bahmut nije logično mjesto za njega - grad ima samo skromnu vojnu vrijednost, napominju analitičari. No, Ukrajina smatra da će obranom Bahmuta zaustaviti rusku ofenzivu i Kijevu vratiti inicijativu.

Golemi gubici

Ruski gubici u pokušaju osvajanja Bahmuta, prema zapadnim procjenama, iznose od 20.000 do 30.000 vojnika. I dok procjene kažu da su ukrajinski gubici manji, analitičari napominju da Kijev gubi neke od svojih najboljih vojnika.

No, još je veći rizik da Rusija potpuno opkoli Bahmut, ostavljajući više brigada (Sirski je naveo četiri) opkoljene u gradu, što bi moglo natjerati Ukrajinu da upotrijebi zapadne tenkove da ih spasi.

Kako piše Guardian, moguće je i da izjave generala Siriskog zapravo imaju sasvim drugi cilj, a to je prevariti Ruse i navesti ih da misle da će se ofenziva stvarno dogoditi kod Bahmuta, dok je pravi ukrajinski plan možda potpuno drugačiji.

Napadi na južnom frontu

Ruski promatrači sada ističu da se događa sve više ukrajinskih istražnih napada na južnom frontu u Zaporižju, uključujući i onaj u Novodanjlivki ranije ovog tjedna. Pokušaj presijecanja kopnenog mosta prema Krimu bio bi najočitiji strateški potez Ukrajine, koji bi se najjednostavnije postigao napadom prema jugu na frontu u Zaporižju.

23-minutni videointervju sa šefom grupe Wagner, Jevgenijem Prigožinom, objavljen u četvrtak, dugo govori o ukrajinskom protunapadu, iako se čini pun pretjerivanja. On sugerira da Ukrajina ima pričuvu od 200.000 ljudi, s 80.000 u blizini Bahmuta i da bi Kijev mogao pokrenuti višestruku ofenzivu, čak i na Rusiju u blizini Belgoroda, što bi bio napad koji Zapad gotovo sigurno ne bi podržao.

Dugotrajna obrana Bahmuta pokazala je koliko je teško zauzeti čak i mali grad. Da bi Ukrajina uspjela u protunapadu, morat će kombinirati iznenađenje, kao što je to učinila s rujanskom protuofenzivom u Harkivu, i nadmoćnu snagu. 

Ukrajinski zapovjednici kažu da to već imaju, zaključuje u analizi Guardian.

Pročitajte više

 

Pročitajte više