Ne zna se gdje kineski ministar obrane. Američki ambasador: U kućnom pritvoru je

Foto: EPA

KINESKI ministar obrane nije viđen gotovo tri tjedna, što je potaknulo nagađanja da je pod istragom. General Li Shangfu posljednji je put viđen 29. kolovoza kada je održao govor na kinesko-afričkom forumu za mir i sigurnost. On je samo posljednji u nizu dužnosnika Komunističke partije koji su nestali iz javnosti. 

Njegovo posljednje prekomorsko putovanje bilo je u Moskvu i Minsk sredinom kolovoza, gdje se susreo s ruskim dužnosnicima na marginama sigurnosne konferencije te s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Američka vlada vjeruje da je Li stavljen pod istragu, izvijestio je danas Financial Times pozivajući se na visoke dužnosnike. 

Reuters je izvijestio da je Li prošli tjedan u posljednji trenutak otkazao sastanak s vijetnamskim obrambenim dužnosnicima. Dva vijetnamska dužnosnika potvrdila su novinskoj agenciji da je Peking odgodio godišnji sastanak. Rahm Emanuel, američki veleposlanik u Japanu, bio je posebno glasan oko misterija, uspoređujući Xijev kabinet s romanom Agathe Christie "A onda nije bilo nikoga".

Imenovan ministrom prije šest mjeseci

Emanuel je na Twitteru objavio da se Li nije pojavio na planiranom sastanku sa zapovjednikom singapurske mornarice jer je "stavljen u kućni pritvor". Nije naveo izvor za te tvrdnje. Lijev nestanak uslijedio je nakon iznenadne smjene ministra vanjskih poslova Qin Ganga s njegove dužnosti u srpnju, također nakon višetjednog nestanka. 

Od tada nije bilo nikakvih daljnjih informacija ili tragova o njemu. Xi je početkom kolovoza također smijenio dvojicu najviših generala raketnih snaga. Bivši zapovjednik Li Yuchao nije viđen u javnosti tjednima prije toga i nije bilo objašnjenja njegove smjene.

Otkako je došao na vlast 2013., Xi je vodio opsežnu i nemilosrdnu borbu protiv korupcije, za koju analitičari kažu da je također bila usmjerena na političke protivnike. Došlo je do slamanja korupcije u Narodnoj oslobodilačkoj vojsci (PLA). Nakon više od desetljeća njegove vladavine svi viši činovi uglavnom su Xijevi saveznici.

Li je imenovan ministrom obrane u ožujku 2023., nakon što je nekoliko mjeseci radio kao najviše rangirani član središnjeg vojnog povjerenstva koje nadzire oružane snage. Godine 2018., kao direktor vojnog odjela za razvoj opreme, SAD ga je sankcionirao zbog PLA-ove kupnje ruske vojne opreme.

Pročitajte više