Gdje je nestala privatnost? Mladima sve češće upadaju u e-mail i Facebook



SVE VIŠE mladih ljudi ima problema sa zaštitom privatnosti na društvenim mrežama i e-mailu. Prema podacima ankete koju su zajedno proveli agencija AP i MTV, čak 30 posto tinejdžera i mlađih punoljetnika doživjeli su da im je netko provalio u e-mail ili u profile na Facebooku, Twitteru, MySpaceu i sličnim internetskim okupljalištima.

U profile im najčešće provaljuju osobe koje ih poznaju: ili im njihovi prijatelji žele podvaliti neslanu šalu ili ih netko iz njihove okoline špijunira. U 72 posto slučajeva provale u profile i e-mail pretince događaju se zbog špijuniranja.

Istraživanjem je utvrđeno da su dvije trećine mladih na hakiranje svojih profila reagirali promjenom šifre. 46 posto ih je zbog hakiranja promijenilo e-mail adresu ili broj telefona, a 25 posto je izbrisalo svoje profile na društvenim mrežama.

Istraživanje AP-a i MTV-a provedeno je putem interneta, između 18. i 31. kolovoza. U istraživanju je sudjelovalo 1355 ispitanika, među kojima 631 u dobi od 14 do 17 godina i 724 u dobi od 18 do 24 godine.

Pročitajte više