Gdje su nestale milijarde dolara donacija za sanaciju Haitija nakon potresa?



ZA DVA DANA, 12. siječnja druga je obljetnica katastrofalnog potresa koji je uništio glavni grad Haitija Port-au-Prince. Po broju žrtava bio je to treći najrazorniji potres ikada u kojem je 500 tisuća ljudi ostalo bez krova nad glavom, a poginulo ih je više od 200 tisuća.

Danas, dvije godine kasnije i dalje su beskućnici. Više od pola od ukupnih sredstava koje su vlade svijeta prikupile nikad nisu ni stigle do Haitija. Od onoga što je stiglo, pola nikad nije potrošeno, a ono što je potrošeno, najvećim je dijelom otišlo na previsoke plaće, rent-a-care i benzin menadžera humanitarnih organizacija koji su Haitiju priskočili u "pomoć".

Kako prenosi Miami Herald, minimalac na Haitiju iznosi 5 dolara na dan. Međunarodne kompanije i građani diljem svijeta uplatili su za pomoć Haitiju milijarde dolara namijenjene obnovi domova i škola te za zdravstvo. Samo Crveni križ prikupio je za Haiti preko jedne milijarde dolara. Američki građani prikupili su još 1,36 milijardi.

Dosad je ponovno izgrađena 21 000 kuća, i kamp koji može smjestiti 100 000 ljudi. Brojne obitelji i dalje žive u plastičnim šatorima, a "stručnjaci" kažu da uplaćene milijarde nisu dovoljne te da će trebati još milijardi i 10 godina da se Haiti obnovi.

Pročitajte više