Gej par godinama se borio da udomi djecu. Sad je kandidiran za udomitelja godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ŽIVOTNI partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, prvi istospolni supružnici koji su nakon duge sudske bitke uspjeli steći status udomitelja te prije tri godine udomiti dvoje djece s teškoćama, kandidirani su za udomitelje godine, javlja Jutarnji list.

Nominirao ih je stručni tim Dječjeg doma Zagreb, koji je u kandidaturi naveo kako se radi o jednoj od najboljih udomiteljskih obitelji s kojima najveći dom u Hrvatskoj surađuje. 

"Čast nam je biti među nominiranima za godišnju nagradu. Posebno nas raduje što nominacija dolazi od stručne službe Dječjeg doma u Nazorovoj koja prati razvoj djece u našoj udomiteljskoj obitelji i koja se zajedno s nama ponosi uspjehom koji djeca ostvaruju. Ovo je zapravo nominacija koja slavi dječji duh, dječju upornost i obiteljsko zajedništvo. 

Sigurni smo da među više od 2400 udomiteljskih obitelji postoje mnogi udomitelji koji također zaslužuju nagradu te se nadamo da će proslava Nacionalnog dana udomiteljstva 31. svibnja potaknuti nove obitelji na uključivanje u zajednicu udomiteljskih obitelji", kaže udomitelj Mladen Kožić.

Nagrade za udomitelje godine dodjeljuje ministar socijalne politike Marin Piletić za "iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva", a dodjela će se održati 31. svibnja, na Nacionalni dan udomiteljstva. 

Borba trajala tri godine

Podsjetimo, Ivo Šegota i Mladen Kožić dobili su u rujnu 2020. godine pravo na udomljavanje dvoje djece, čime je završila njihova višegodišnja bitka s državom.

Ovaj par je tužio državu kad su ih odbili da budu udomitelji. Sve je završilo na Ustavnom sudu koji je početkom veljače 2020. odlučio da istospolni parovi imaju pravo udomiti djecu.

No, Centar za socijalnu skrb Zagreb dvaput je odbacio zahtjev ovoga para za udomiteljstvom. A onda je u srpnju 2020. Visoki upravni sud u Zagrebu donio odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troška suđenja na Upravnom sudu. Time je, zapravo, potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu, koji je poništio rješenje Ministarstva, prema kojemu je Šegoti i Kožiću bio onemogućen pristup procjeni za udomitelje.

Pročitajte više