General Džanko u Okučanima zaustavio Plenkovića i prozvao ga, evo što mu je rekao

OBILJEŽENA je obljetnica operacije Bljesak. 

Najprije je vijenac položio predsjednik Republike u pratnji vojnog vrha, potom predsjednik sabora s izaslanstvom, a posljednji u odvojenim protokolima stigao je premijer Plenković. Obilježavanje je proteklo u pomirljivim tonovima. Ni predsjednik ni premijer nisu nastavili verbalni sukob koji je trajao cijeli tjedan.

Uz admirala Hranja, zamjenici i vojni zapovjednici. I svi uz predsjednika Milanovića.

No vojnih odora bilo je i uz premijera Plenkovića. Generali Matanović, Tuškan te umirovljeni Lucić i Krstičević. "Nije mjesto za to. Danas je nešto posebno. To su naši poslovi", poručuju vojni zapovjednici iz Plenkovićeve pratnje. 

Pa ipak, slijedi objašnjenje. General-pukovnik Drago Matanović, glavni inspektor obrane, novinarki Nove TV rekao je: "Mi koji smo tu svi smo u Ministarstvu obrane."

Na pitanje novinara je li normalno da svatko ima svoje generale, ministar branitelja Tomo Medved odgovara: "Ne, ne, uopće ne želim na taj način gledati. To je tako bilo i organizacija je takva zbog mjera koje su nam na snazi."

Verbalni sukob izostao

I sam vrh šturo. Verbalni sukob je izostao.

"Nije trenutak da o tome govorimo. Ali bitno je da smo danas ipak svi tu", navodi premijer Andrej Plenković. Na pitanje novinara je li to u redu, makar je i sukcesivno, odgovara: "Za razliku od lani."

"Ne bih danas ulazio ni u kakve polemike, danas je takav dan", kratko je komentirao Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Milanović sjeo u kafić, Plenković bez osvrtanja prošao pored njega

Sjeo je predsjednik Milanović u obližnji kafić. Dok je Milanović sa svojom pratnjom sjedio u kafiću, premijer i predsjednik sabora su prošli pored njih, bez osvrtanja.

Na pitanje hoće li s predsjednikom i zapovjednicima na kavu, predsjednik HVIDR-e Josip Đakić pred kamerama Nove TV odgovara: "Pa, gledajte, o tim nekim zapovjednicima bismo mogli raspravljati." Na upit tko je od njih sporan, samo kratko dodaje: "Evo ostavit ću to neka bude njima na dušu."

Zašto oružane snage nisu i uz premijera i resornog ministra - na samom odlasku predsjednik je tek dobacio: "Kad budemo zajedno, bit ćemo zajedno."

General Džanko zaustavio Plenkovića i prozvao ga. Na Plenkovićevu repliku je rekao: Nisam zadovoljan odgovorom

Zašto nisu svi zajedno, zanimalo je i generala Luku Džanka i njegove veterane. Jutro su proveli uz Milanovića, a onda su došli pozdraviti i premijera. 

Džanko je rekao premijeru Plenkoviću, nakon što je izašao iz zgrade općine: "Za sljedeću godinu, što možete doprinijeti da budemo svi zajedno? Ja kao general mogu vama reći - ovi djelatni teško će reći, ali da su na dvije strane nije dobro. Jel se slažete sa mnom?"

Plenković mu odgovara: "Bitno da smo svi danas tu", na što mu Džanko samo kratko govori: "Nisam zadovoljan odgovorom."

Medved ostao iza Plenkovića i razgovarao s Džankom

Premijer je otišao. Medved je još ostao.

General Džanko i njemu je rekao: "Ali ćemo i ti i ja dati doprinos da dogodine budemo zajedno." Medved odgovara: "Bit ćemo, samo daj Bože da dogodine ne bude covida."

"Sve te razumijem. Ali ušli su u zgradu ovdje, ovdje je veći covid nego vani", odgovorio je Džanko.

Pročitajte više