Što general u uniformi radi u HEP-ovoj reklami?

Screenshot: HEP

UMIROVLJENI general Josip Lucić s uniformom pozira u aktualnoj marketinškoj kampanji Hrvatske elektroprivrede. Eno ga, mrkog, s rukom na šapki, onako vojnički, u HEP-ovim oglasima u dnevnom tisku i u 33. sekundi HEP-ova reklamnoga spota Energija koja pokreće Hrvatsku, postavljenom na YouTube 9. travnja. Otad je zabilježio 1313 pregleda, 13 lajkova i nula komentara.

Od Ministarstva obrane doznali smo da umirovljeni general nije dobio njihovo odobrenje za epizodnu, ali dojmljivu ulogu u reklami državnog giganta. Ne znamo, tako, ni koliki dio novca koji mjesečno plaćamo HEP-u odlazi na ovakve gluposti pa ćemo se držati onoga što znamo.

A to su MORH-ovi odgovori.

MORH: Umirovljeni general nije tražio odobrenje

Dakle, Ministarstvo veli: "Možemo Vas izvijestiti kako umirovljeni general kojega navodite u svom upitu nije tražio odobrenje Ministarstva obrane za snimanje navedenog videomaterijala. Riječ je o umirovljenoj djelatnoj vojnoj osobi koja zakonski ima pravo nošenja odore u određenim prigodama, kako je to propisano Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske i Pravilnikom o vojnim odorama. Napominjemo kako niti HEP niti umirovljeni general nisu tražili odobrenje od Ministarstva obrane za snimanje videomaterijala niti je MORH imao saznanja o navedenom. Za više detalja o istome, predlažemo da se obratite HEP-u i umirovljenom generalu", predložiše iz MORH-a.

Prijedlog je usvojen, no do umirovljenoga generala nismo došli, a do HEP-a jesmo, ali bez koristi. Njihova služba za odnose s javnošću, korporativne komunikacije ili kako se to već zove, ni satima nakon roka koji smo naznačili u upitu nije našla za shodno informirati nas o tome hoće li nam i kada odgovoriti.

Što regulira zakon?

MORH nam je prije citiranoga maila poslao još jedan, kraći. U njemu nas je izvijestio da je "predmetno", naime, pojavljivanje umirovljenih vojnih lica u javnosti u uniformama, "regulirano člankom 213. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske".

Navedeni članak je poduži, a propisuje "predstavljanje i nošenje odore nakon prestanka vojne službe". U njemu piše da "umirovljeni časnici i dočasnici imaju pravo na predstavljanje kao: 'umirovljeni general/admiral', 'umirovljeni brigadir/kapetan bojnog broda', 'umirovljeni časnički namjesnik', 'umirovljeni stožerni narednik' itd."

Piše i da časnici kojima je služba "prestala uz častan otpust" imaju pravo uz identifikacijsku vojnu iskaznicu nositi vojnu odoru u svečanim prigodama te da oni koji nedoličnim ponašanjem u javnosti nanesu štetu ugledu Oružanih snaga gube pravo na nošenje vojne odore. Članak veli i da "u slučaju neovlaštenoga nošenja vojne odore ili dijelova vojne odore s propisanim oznakama pripadnosti Oružanim snagama" nositelj može biti kažnjen "za prekršaj za neovlašteno nošenje vojne odore".

Pitali smo hoće li se to dogoditi u Lucićevu slučaju. Kad stigne odgovor, objavit ćemo ga.

Vojna karijera prije manekenske

Prema objavljenim biografskim podacima, Lucić je završio i magistrirao kineziologiju, a prije manekenske epizode za HEP-ove potrebe, imao je dugu vojnu karijeru započetu u studenom 1990. godine kada je dragovoljno pristupio postrojbama Ministarstva unutarnjih poslova. Od svibnja do prosinca 1991. godine bio je zapovjednik "Tigrova", od prosinca 1991. do travnja 1992. pomoćnik načelnika Glavnog stožera, od travnja 1992. do lipnja 1992. godine zapovjednik Zbornog područja Osijek... I tako redom do 16. siječnja 2003. godine kada je postao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Bio je to sve do veljače 2011. godine, kada je načelnikom GS-a imenovan general Drago Lovrić. Lucić je potom otišao u penziju. I, evo ga na pragu nove karijere.

Hobi mu je "proučavanje ljudskih psihofizičkih sposobnosti"

Šezdesete su nove dvadesete.

Junak naše priče dobio je niz odličja, a iz biografije izdvajamo da je kao hobije naveo judo, planinarenje, lov, skijanje, plivanje te "proučavanje ljudskih psihofizičkih sposobnosti" što zvuči kao gledanje nogometnih utakmica opisano neobičnim rječnikom.

Odgovorni u HEP-u, čini se, vole odore. Prije no što su angažirali Lucića u spotu, zaposlili su umirovljenog generala Miljenka Filipovića na mjestu predstojnika Ureda za korporativnu sigurnost.

> HDZ-ov general uhljebljen u HEP-u sad je zabranio fotografiranje i snimanje

Pročitajte više