General Krešić: Pojedinci su istrčali s plakatom za Vukovar. To nije dobro

Foto: FaH

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Marinko Krešić poručio je danas da nitko nema pravo svojatati ni jedan značajan datum u povijesti hrvatskog naroda, a pogotovo Kolonu sjećanja u Vukovaru ili komemoraciju u Škabrnji, te dodao da ne očekuje dvije kolone u Vukovaru.

"To su pojedinci prerano istrčali s idejama koje nisu dobre i oni će to shvatiti", istaknuo je Krešić na obilježavanju 18. obljetnice osnutka Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) te dodao da ne žele nikoga omalovažiti ni posebno isticati jer su za obranu i oslobađanje Vukovara zaslužni cijeli hrvatski narod i hrvatski branitelji.

"Istrčavanje s plakatom nije dobro za hrvatski narod" 

"Istrčavanje s plakatom nije dobro za hrvatski narod", ocijenio je. "Svi koji se žele pokloniti žrtvi i zahvaliti što imamo Hrvatsku trebaju biti u jednoj koloni, bez razlike. Nitko ne bi trebao uzimati političke poene na te dane pijeteta, pa ni vukovarski gradonačelnik", istaknuo je Krešić podsjetivši na 15.840 poginulih branitelja, kao i brojne nestale u Domovinskom ratu. 

Podsjetio je i na osnivanje HGZ-a 7. studenoga 2005., naglasivši da to nije apsolutistička organizacija u kojoj je ideal slijepa poslušnost prema bilo kome, ali ni anarhična skupina u kojoj može raditi tko što hoće. "Mi smo dragovoljna udruga visokih dužnosnika Hrvatske vojske i hrvatske vlasti, danas umirovljenih ravnopravnih građana, okupljenih oko zajedničkog cilja i dragovoljno obvezanih pridržavanju najviših razina ponašanja i poštivanja demokratski izabranih tijela", naglasio je Krešić.

Banožić: Uskoro nam stižu Rafalei, helikopteri Black Hawk i oklopnjaci Bradley

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je na velik obol branitelja u obrani i oslobađanju hrvatske države te da su generali imali istaknutu ulogu u stvaranju moderne i moćne Hrvatske vojske te postavili temelje za prosperitetnu državu.

Izvijestio je da u Hrvatsku uskoro stižu borbeni zrakoplovi Rafalei, helikopteri Black Hawk i oklopnjaci Bradley. Ostvareni su brojni projekti kojima je stvorena respektabilna vojna sila u uvjetima kada obrana vrijednosti zapadnog svijeta postaje prvorazredna zadaća, istaknuo je.

Savjetnik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH Ivica Olujić naglasio je važnost jačanja vojne sposobnosti za obranu Hrvatske i sastavnica Oružanih snaga - Kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Hranj vojsci: Čuvajte istinu o Domovinskom ratu

U HGZ su primljeni novi članovi, a istaknutim pojedincima dodijeljena su priznanja, među kojima i posthumno bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu Pavlu Miljavcu. U ime dobitnika priznanja zahvalio je general Ivan Beneta.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj poručio im je neka čuvaju istinu o Domovinskom ratu i njegove vrijednosti te promiču interese hrvatskih branitelja, kao i da budu dobar i konstruktivan, ali beskompromisan partner.

Pozvao je na jedinstvo kako bi Hrvatska bila primjer u regiji i da mladi ostaju živjeti u Hrvatskoj ponosni, sretni i zadovoljni.

Pročitajte više