General Motors danas proglašava stečaj

IKONA američke autoindustrije General Motors (GM) danas će proglasiti zaštićeni stečaj. Istodobno američko ministarstvo financija uspjelo je nagovoriti većinu vjerovnika na izmijenjeni plan preustroja GM-a kojim će se njihova potraživanja zamijeniti udjelom u vlasništvu kompanije.

Tvrtke je prije proglašenja stečaja nastojala postići rješenja za svoj dug i sporazume s radnicima. Ukupan dug GM-a popeo se na vrtoglavih 88 milijardi gubitaka i to samo od 2004. godine.

Zamjenu potraživanja za dionice je podržalo oko 54 posto vlasnika korporacijskih obveznica GM-a koje imaju novčanu protuvrijednost od 14 milijardi dolara. Ovu je informaciju jučer potvrdio Elliot Sloane, glasnogovornik svojevrsnog odbora povjerenika.

CNN javlja da će zahtjev za stečajem biti predan u osam sati ujutro po lokalnom vremenu (oko 14 po hrvatskom vremenu). Američki predsjednik Barack Obama će se oko podne po lokalnom vremenu u obraćanju naciji osvrnuti na slučaj GM kako bi pojasnio razloge proglašenja stečaja i uvjerio građane, a ponajprije djelatnike GM-a i njihove obitelji, da je proglašenje zaštićenog stečaja najbolje rješenje za preoblikovanje tvrtke i njen daljnji nastavak rada.

Stečaj bi tvrtki trebao omogućiti opstanak onih njezinih pogona, brandova, proizvoda i ugovora koji su bili profitabilni dok će ostali morati biti ugašeni zbog njihove neisplativosti i štetnog djelovanja po GM.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više