General Praljak zaradio više od osam milijuna kuna na privrednom kriminalu?

UMIROVLJENI general Hrvatske vojske, Slobodan Praljak, kojeg Haški sud sumnjiči za etničko čišćenje Bošnjaka za vrijeme hrvatsko-muslimanskih sukoba u BiH, mogao bi se naći na udaru hrvatskih pravosudnih organa ukoliko Državno odvjetništvo odluči pokrenuti postupak zbog nalaza Državne revizije.

Kako doznaje splitski tjednik Feral Tribune, Državna revizija je u istrazi o nepravilnostima u procesima pretvorbe i privatizacije uočila da je Praljkova tvrtka "Oktavijan d.o.o" u rujnu 1999. od zagrebačke tvrtke "Chromos – boje i lakovi" kupila zemljište površine 27,172 kvadratna metra za 4,4 milijuna DEM.

Hrvatski Sabor je sa svoje zadnje sjednice naložio Državnom odvjetnišvu da detaljno pregleda nalaze Državne revizije o nepravilnostima u pretvorbi i privatizaciji, te da pokrene istrage.

Revizija ističe kako je Praljak pobijedio na natječaju za zemljište ponudivši 4,5 milijuna DEM-a, a kasnije je navodno snizio cijenu u dodatnim pregovorima. No, za Praljka je puno gore drugo otkriće Državne revizije – ono koje kaže da je vrijednost dotičnog zemljišta procijenjeno na 6.3 milijuna DEM-a. Na osnovu tih podataka Državna revizija je zaključila da je tvrtka "Chromos – boje i lakovi" zbog prodaje zemljišta Praljku ispod cijene zabilježila gubitak od 8,45 milijuna kuna – odnosno toliko je general Praljak zaradio na transakciji.

Feral Tribune piše kako je stvarna zarada Slobodana Praljka zapravo bitno više, budući da se na spornom zemljištu, kojeg je platio 162 DEM-a po kvadratnom metru, nalaze izuzetno vrijedne nekretnine, konkretno stambeno-poslovne zgrade "VMD prometa", u kojima kvadratni metar prostora dostiže cijenu od najmanje 1500 eura.

Najzanimljiviji podatak u cijeloj priči, piše Feral Tribune, jest činjenica da je upravo Praljak od 4. listopada 1995. do 10. lipnja 1996. bio predsjednik Uprave "Chromosa", a na tu je funkciju dospio zahvaljujući velikom vlasničkom udjelu u tvrtki, pa se tako postavlja pitanje je li Praljak prodao atraktivno zemljište po niskoj cijeni – sam sebi!

Pročitajte više