General zbora Lucić: 2003. najteža u reorganizaciji Oružanih snaga

U REORGANIZACIJI Oružanih snaga ova, 2003. bit će najteža godina, a već slijedeća, 2004. bit će lakša, najavio je izaslanik predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, general zbora Josip Lucić na današnjoj svečanosti u povodu Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti.

Vrijeme pred nama je vrlo zahtjevno, reforma se mora provesti u potpunosti, no u tom se procesu ne smije zaboraviti čovjeka -pojedinca, istaknuo je Lucić prigodom promaknuća u više činove, među kojima je i osam generala i 25 brigadira Hrvatske vojske.

Lucić je posebno zadovoljan što su u činove generala promaknuti časnici koji su u Domovinskom ratu sudjelovali od prvih dana.

U povodu 5. kolovoza, Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS Stjepan Mesić dodijelio je činove i promaknuo 505 pripadnika Oružanih snaga.

Na svečanosti u MORH-u, Lucić je podsjetio na stvaranje hrvatske oružane sile, koja je od samo 5000 obučenih specijalaca 1990./91. za samo šest mjeseci narasla na vojsku od 250 tisuća vojnika, vojsku koja je prošla teško ratno iskustvo i oslobodila državu.

Vojsku izgrađenu za rat trebalo je u kratkom vremenu prevesti u mirnodopsku što je mukotrpan posao, rekao je Lucić, zadovoljan da se nakon šest mjeseci reforme taj posao odvija kvalitetno - u procesu izdvajanja vojsku je napustilo skoro šest tisuća osoba.

Izaslanik vrhovnog zapovjednika OS istaknuo je i da se istodobno ide u napuštanja vojnih objekata - u 2003. napustit će ih se 50.

Naglasio je i da Hrvatska ispunjava obveze kroz Partnerstvo za mir, 75 pripadnika hrvatskih OS je u mirovnim misijama diljem svijeta, preko tisuću vojnika ovih dana gasi požare diljem Hrvatske.

Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti prigoda je, kaže Lucić, u kojoj se treba sjetiti svih koji su ugradili živote u obranu Domovine, svih kojima je rat donio nesreću na različite načine.

Na svečanosti u MORH-u pročitane su i pohvale ministrice obrane.

U ime promaknutih, zahvalio je general bojnik Darko Grdić, naglasivši kako viši činovi nisu samo nagrada, nego i obveza.

Pročitajte više