Genijalci s Prisavlja: Ukinuli jedinu emisiju s EU tematikom dok traju pripreme za referendum!



VIŠESTRUKO nagrađivana emisija HTV-a Euromagazin čija je tematika bila isključivo vezana za teme koje se tiču Hrvatske i njezine prilagodbe novoj zajednici, neće ići u redovnom programu javne televizije dok traju pripreme o referendumu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju! Zašto se javna televizija u ključnom trenutku odriče emisije koja je godinama Hrvatsku pripremala za referendumsko pitanje, pokušali smo doznati na Prisavlju.

Ne ukida se, nego ide u veljači

Kako su nas obavijestili, nije riječ o ukidanju emisije, nego o tome da se vraća na male ekrane i to u veljači odnosno nakon referenduma 22. siječnja.

"U ranijoj programskoj shemi nije bilo emisije Euromagazin međutim, novi glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević, uvažavajući javni interes odlučio je da će emisija i dalje ići. Zbog ranijih planova trenutno se traže modeli nastavka financiranja emisije. Emitiranje se svakako nastavlja početkom veljače, dakle nema govora o njezinom ukidanju", kažu nam iz odjela Odnosa s javnošću Hrvatske radiotelevizije.

Činjenicu da Euromagazin neće ići za vrijeme dok traju pripreme za referendum, HRT-ovci u predstavili kao uspjeh glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića.

"Euromagazin je važan sadržaj"


"Emisija Euromagazin važan je sadržaj  javnog karaktera koja doprinosi informiranju gledatelja o vanjsko-političkim i europskim temama. Kako smo vas već ranije informirali glavni urednik  je od 7 emisija koje su ukinute u ranijoj shemi uspio vratit 5 emisija", kažu nam s HRT-a.

Podsjetimo kako je HTV-ova emisija "Euromagazin" dobila priznanje Erasmus Euro Media Pečat koju dodjeljuje Europsko društvo za komunikacije i obrazovanje (ESEC), pod obrazloženjem da promiče "kvalitetu i način na koji se promovira ideja europskog zajedništva".

Reagiranje HRT-a: Pohvalila nas je ministrica Vesna Pusić

Nakon objave članka na Indexu, kontaktirali su nas s HRT-a te su zatražili reagiranje s obzirom da "tematiku Europske unije i ulaska Hrvatske u Europsku uniju obrađuju kontinuirano emisije HTV-a i to: Dnevnik, Otvoreno, Paralele, To je Europa, Hrvatska uživo, Plodovi zemlje". Kažu i da se veći dio tih emisija emitira se na HTV-u u udarnome terminu.

"U dogovoru s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija RH, HTV će do referenduma 22. siječnja 2012. godine 31 put kompletne emisije ili dijelove tih emisija, posvetiti referendumu o pristupu Hrvatske Europskoj uniji i to u sljedećim emisijama: Dnevnik, Otvoreno, In medias res, Prizma, Hrvatska uživo, Paralele, Dobro jutro Hrvatska, Plodovi zemlje, Svijet profita, Eko zona, Drugo mišljenje, Mir i dobro, Riječi i život, Ekumena", navode u svom reagiranju uz dodataka da je na današnjoj press konferenciji ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pohvalila je suradnju s HTV-om na značajnom projektu kvalitetnog informiranja hrvatskih građana a vezano uz teme koje se tiču Europske unije.

Pročitajte više