Genijalni ruski matematičar-čudak odbio primiti nagradu od milijun dolara

GENIJALNI ruski matematičar, 44-godišnji Grigory Perelman, odbio je primiti nagradu od milijun dolara koju je osvojio jer je 2002. godine otkrio rješenje više od 100 godina starog matematičkog problema nazvanog Poincareova hipoteza, prenosi britanski Telegraph.

Perelman, koji u St. Petersburgu živi u vrlo skromnim uvjetima, a istovremeno važi za najpametnijeg čovjeka na svijetu, izjavio je da mu ne trebaju ni slava ni novac, objašnjavajući kako je iz istog razloga odbio primiti i prestižnu medalju koju mu je dodijelio Međunarodni savez matematičara, također zbog rješavanja Poincareove hipoteze.

Clay Mathematics Institute (CMI) iz Cambridgea je prije mnogo godina objavio da će dodijeliti nagradu od milijun dolara onome tko ponudi točno rješenje Poincareova matematičkog problema kojim su desetljećima bezuspješno razbijali glavu brojni vrhunski svjetski matematičari.

Perelman: Slava i novac me ne zanimaju

Perelman je do 2003. godine radio kao istraživač na prestižnom Matematičkom institutu Steklov u St. Petersburgu, koji je napustio, a iste je godine institutu Clay poslao rješenje Poincareove hipoteze. Institut je Perelmanovo rješenje podvrgnuo strogim provjerama, nakon čega je prije četiri godine ustanovljeno da je rješenje točno te da je ruski matematički genij zaslužio vrijednu nagradu.

No Perelman je odbio i novac i medalju, objasnivši kako mu to ne treba jer "ima sve što poželi" i da ga slava i novac ne zanimaju. Mediji su se zainteresirali za ovog genijalnog čudaka, otkrivši kako živi u skromnom stančiću u St. Peterburgu, u kojem od namještaja ima tek stol, krevet i ormar.

Poincareova hipoteza je samo jedan od sedam sličnih matematičkih problema za čije je rješenje Matematički institut Clay raspisao nagradu od milijun dolara, a predstavlja topološki problem prema kojem je svaki trodimenzionalni prostor koji je bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi.

Pročitajte više