Geolozi: NASA se bez razloga boji otapanja peruanskog ledenjaka

GEOLOZI su sa sumnjom primili NASA-ino upozorenje da bi se ledenjak u peruanskim Andama mogao odlomiti i uzrokovati lavinu u naseljenoj dolini, ustvrdivši u srijedu kako je riječ o bezrazložnoj uzbuni.

NASA je objavila da je njezin satelit Terra otkrio "zlokobnu pukotinu" u ledenjaku Cupi. "Ako se veći dio ledenjaka odlomi i padne u jezero, poplava uzrokovana njegovim padom mogla bi preplaviti 60.000 stanovnika Huaraza u roku od 15 minuta", upozorila je NASA.

Benjamin Morales, šef Geološkog instituta u Andama i jedan od vodećih peruanskih stručnjaka za ledenjake, izjavio je kako je normalno za ledenjake s Anda da imaju "tisuće napuknuća" te da nije točno kako bi lavina dosegla Huaraz za 15 minuta. No, dodao je kako je od NASA-e zatražio detaljnije informacije.

Šef Peruanskog geofizičkog instituta Ronald Woodman složio se kako je vijest o prijetnji ledenjaka preuveličana, jer je NASA "željela pokazati koliko je važan posao kojim se bavi" te kako "prave opasnosti" nema.

S njim se složio i vodeći istraživač projekta Globalno mjerenje ledenjaka iz svemira, u kojem sudjeluju 23 zemlje Jeff Kargel: "Samo sa satelitske snimke ne može se zaključiti da su rušenje ledenjaka u jezero i poplava vjerojatni. Ali ipak na ledenjaku Cupi sigurno postoje uvjeti koji bi mogli uzrokovati opasnu situaciju i zato ga je potrebno držati na oku."

Glasnogovornik NASA-inog Laboratorija Jet Propulsion Alan Buis je kazao kako NASA nije htjela uznemiriti stanovništvo, nego "pokazati javnosti da naši instrumenti mogu pratiti situaciju poput ove i pružiti podatke koji mogu biti dragocjeni u njenom proučavanju".

(Hina) jšk dgk

Pročitajte više