George Bush: Šokirao sam se kad sam shvatio tko mi je 2006. servirao večeru u Rusiji

Foto: Twitter

BIVŠI američki predsjednik George W. Bush tvrdi kako je tek nedavno saznao da mu je tijekom posjeta Sankt-Peterburgu večeru servirao bivši šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Bush je tijekom vikenda putem videolinka sudjelovao na konferenciji Jalta - Europska strategija, gdje su ga upitali o Prigožinovoj smrti u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji.

"Ono što me šokiralo jest da sam neki dan vidio sliku sa summita G8 u Sankt-Peterburgu na kojoj je Prigožin bio tip koji mi je posluživao hranu. Bio je kuhar. Sve što znam je da sam preživio", ispričao je. Bush je mislio na fotografije sastanka iz 2006., na kojima se vidi Prigožin u pozadini, piše Kyiv Post.

Međutim, to nije bio jedini njihov susret jer je Prigožin i na fotografiji drugog sastanka koji je održan četiri godine ranije. Prije nego što je postao ozloglašen u cijelom svijetu kao šef plaćeničke skupine, Prigožin se bavio prehrambenim biznisom i često je pružao catering za događaje koje je vodio Putin, zbog čega je dobio nadimak "Putinov kuhar".

"Pogledao sam ga u oči i vidio njegovu dušu"

Bush je na konferenciji komentirao i aktualnu situaciju naglasivši kako je sada vrijeme da se zaustavi Putin. "Ovo (invazija na Ukrajinu) nije posljednji korak za Putina. On želi veliko carstvo. A sada je vrijeme da ga zaustavite. Mislim da je danas moćniji nego što je bio kad sam ja bio predsjednik. I lukav je političar", poručio je. 

"Ne boji se upotrijebiti moć da utječe na svoju budućnost. Odgrizao je malo više nego što je mogao sažvakati", nastavio je. Prisjetio se i svog prvog susreta s ruskim predsjednikom.

"To je bilo u Sloveniji, početkom 2001., kada sam ga prvi put susreo. Želio je razgovarati o dugu iz sovjetske ere. Rekao sam mu: "Je li istina da ti je majka dala križ i da si primio blagoslov u Jeruzalemu?"To je bila činjenica koju mi je CIA dala u sklopu pripreme. I cijelo mu se lice promijenilo. Prešao je iz napetog u opušteni i počeo govoriti o svojoj majci i križu", prisjetio se. 

"I pitao sam ga za njegove kćeri. Dao mi je do znanja da ima dvije kćeri, i govorio je o njihovim interesima, a ja sam govorio o svojim kćerima. I započeli smo radni odnos. Pogledao sam ga u oči i vidio njegovu dušu. I da sam ga pogledao u oči na kraju svog predsjedničkog mandata, vidio bih drugu dušu. Zarazio se moći i novcem. Bio je drugačiji tip", zaključio je. 

Pročitajte više