Germanwings ostvario veliki rast prometa i profitabilnosti u 2004. godini

GERMANWINGS je 2004. godine ostvario povećanje prometa za preko 60 %, a broj putnika je bio za 46% veći nego prethodne godine. Odnosno, promet se sa 150 milijuna eura koje je Germanwings ostvario 2003. godine povećao na 245 milijuna eura u 2004. godini, a broj putnika porastao je s 2,4 milijuna u 2003. godini na oko 3,5 milijuna u prošloj godini.

Paralelno s ovom ekspanzijom, Germanwingsu je uspio i porast profitabilnosti: kompanija koja je 27. listopada 2002. prvi puta poletjela iz zračne luke Köln/Bonn, završila je 2004. godinu s upisnom dobiti. Ovi pokazatelji rezultirali su i većim brojem zaposlenih. Krajem 2004. godine u kompaniji Germanwings radilo je 459 zaposlenih – što predstavlja rast od 44 % u jednoj godini.

"Zahvaljujući ovim pokazateljima, uvrstili smo se u 2004. godini među najuspješnija poduzeća u Njemačkoj. Nismo dopustili da nas zarazi sveopći pesimizam u zemlji, već smo se uhvatili u koštac s izgradnjom jednog novog poduzeća. Uspjeh Germanwinga pokazuje da se odvažnošću i dobrom idejom može i u lošim vremenima nešto pokrenuti. Dok su druge aviokompanije uvodile dodatke na kerozin, Germanwings je dosljednim upravljanjem troškovima izbjegao ovu mjeru i osigurao korisnicima najpovoljnije karte već od 19 eura s uključenim taksama." – izjavio je dr. Joachim Klein, predsjednik uprave Germanwingsa.

Germanwings je 2004. godine zauzeo vodeću poziciju kao najveća aviokompanija u zračnoj luci Köln/Bonn. I u Stuttgartu se Germanwings značajno širio: s ukupno 16 destinacija u aktualnom zimskom redu letenja ova je aviokompanija udvostručila svoju ponudu te je tako i u zračnoj luci glavnog grada pokrajine Baden-Württemberg zauzela vodeće mjesto u "low cost" segmentu.

"Mi ćemo i ubuduće uložiti sve što je potrebno da budemo najpovoljniji. Naša filozofija je ponuditi najbolji odnos cijene i usluge među low cost avio prijevoznicima. To nam je u 2004. godini i uspjelo. Dobili smo i službeno priznanje kada su nas čitatelji gospodarskog časopisa Capital izabrali za "Najpovoljniju aviokompaniju 2004. godine". To nas posebno veseli, jer su mnogi klijenti Germanwingsa poslovni ljudi." – izjavio je dr. Klein, naglašavaći da će Germanwings i ubuduće nuditi karte već od 19 eura s uključenim svim taksama te brojne karte po specijalnim popustima.

Da podsjetimo, u rujnu 2004. godine, Germanwings je ponudio 1000 povratnih karata po cijeni od samo 1 eura isključivo za putnike iz Zagreba. U cijenu su bile uključene i aerodromske takse. Također, na www.germanwings.com gotovo svaki tjedan mogu se kupiti povoljne karte u sklopu "Crazy weekend" akcija.

U 2005. godini Germanwings planira uspostavljanje trećeg poletišta u Njemačkoj, a cilj je također i probiti granicu od 5 milijuna putnika. Za to će biti potrebno 20 aviona i ustrojavanje flote, koja se zasad sastoji od 15 aviona. Nadzorni odbor već je odobrio nabavku tri aviona tipa airbus, što će se i realizirati u prvim tjednima ove godine.

Pročitajte više