Gingricheve izjave o Palestincima ne bi se posramila ni najekstremnija izraelska desnica

PALESTINSKI premijer Salaam Fayad iskazao je svoju ogorčenost izjavom američkog predsjedničkog kandidata Newta Gingricha, koji je Palestince nazvao "izmišljenim narodom".

"Zapamtite, nikad nije postojala palestinska država. Ona je bila dijelom Otomanskog carstva. Mislim da je palestinski narod zapravo izmišljen, jer je riječ o Arapima koji povijesno pripadaju arapskoj zajednici. Imali su priliku ići u mnogim smjerovima", kazao je Gingrich u intervjuu za američku TV postaju "Židovski kanal".

Palestinski premijer kazao je kako Gingrich "potpuno neprihvatljivo iskrivljava povijesnu istinu", dodavši kako se čak ni najveći ekstremisti u Izraelu ne odlučuju govoriti to što je kazao Gingrich. "On i oni koji mu vjeruju trebali bi ponovno učiti o povijesti. Sve upućuje na to da znaju samo nešto sitno o Otomanskom carstvu. način na koji Gingrich uvrće povijesne činjenice je neprihvatljiv", kazao je Fayad.

Gingrich je pak napomenuo da je njegova vizija svijeta vrlo bliska onoj izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Inače, prema rezultatima zadnjih anketa, Gingrich je favorit za republikanskog kandidata na predstojećim izborima.

Pročitajte više