Glad u Haitiju mogla bi dovesti do promjene u globalnoj poljoprivredi



POTRES koji je razorio Haiti i ostavio većinu njegovog stanovništva gladnom mogao bi biti prvi korak u promjeni dugogodišnje politike promoviranja jeftine uvozne hrane u nerazvijene zemlje, jer su čak i svjetski vođe počeli priznavati da trenutna politika nije učinkovita.

Prvi od njih je bivši američki predsjednik, i sadašnji posebni izaslanik u Haitiju, Bill Clinton. Clinton se ovog mjeseca javno ispričao za promoviranjem politike kojom je osobno nagovorio vladu Haitija da ozbiljno smanji carinska davanja na rižu iz SAD-a, te dodao kako je to možda bilo dobro za američke farmere, ali iznimno loše za haićansku proizvodnju hrane.

U ponedjeljak će Clinton, zajedno s drugim bivšim američkim predsjednikom, Georgeom Bushom, predsjedati donorskom konferencijom krajem ožujka, na kojoj se nadaju skupiti 11.5 milijardi dolara, od kojih bi 722 milijuna otišlo za poljoprivredu.

Pobune i prosvjedi

No, mnogi u UN-u govore kako je ovo savršena prilika za promjenom politike prema Haitiju, koji je postao vrhunski primjer zemalja koje se ne mogu same prehraniti, nego ovise o uvozu hrane. To je istaknuo i haićanski predsjednik Rene Perval, agronom po struci.

Podaci su jasni. Prije trideset godina Haiti je uvozio 19 posto hrane, a rižu je izvozio. Danas uvozi 51 posto hrane i 80 posto riže. Zbog niskih carina i nedostatka protekcionizma, lokalna poljoprivreda je na koljenima, jer njihovi proizvodi jednostavno ne mogu konkurirati uvoznima.

Dodatni problem je ovisnost u globalnim cijenama riže. 2008. je riža, koja je prije bila hrana koju se jelo u posebnim prilikama, a danas je osnovna prehrambena namirnica u Haitiju, drastično poskupila. Siromašni ljudi koji si više nisu mogli priuštiti rižu krenuli su u masovne prosvjede, nakon kojih je parlament otpustio premijera. Slično bi se moglo ponoviti, navode strane agencije, jer je riža poskupila za 25 posto od potresa naovamo.

Pročitajte više