Glas Koncila: Elektronski mediji kršili zakonske odredbe

KATOLIČKI tjednik "Glas Koncila" smatra da su djelatnici elektroničkih medija za prvog kruga predsjedničkih izbora otvoreno kršili pozitivne zakonske odredbe, da su još jednom kreirali događaje, prejudicirali ishod izbora i krajnje tendenciozno ih komentirali.

U komentaru najnovijeg broja lista "Skandalozno kršenje zakona" glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako je javna televizija "još jednom doslovno obmanjivala hrvatsku javnost nekoliko sati objavljujući procjenu agencije s kojom i inače surađuje, da ne kažemo manipulira, kako su predsjednički izbori već u prvom krugu zapravo riješeni".

Na taj način dovedeno je, kako se dodaje, stvarno odgovorno i pozvano državno tijelo, Državno izborno povjerenstvo, pred javnošću u krajnje nezavidan i marginalan položaj.

Po riječima glavnoga urednika osim što je ta javna televizija i ta agencija tako otvoreno kršila zakon, ona je zapravo hrvatskoj javnosti otkrila koliko su istraživanja te agencije vjerodostojna, odnosno da se tobožnjim istraživanjima svjesno podmeće, lobira, navija i zavodi gledatelje.

"Glas Koncila" istodobno upozorava i na izbor osoba koje su komentirale te podatke pitajući se ne bi li javna televizija trebala poštivati svoje lijeve i desne gledatelje, a ne u takvim prilikama za višesatno komentiranje i analiziranje "pozvati osobu koja je poznata po svojim partijskim, svrstanim, rigidnim ljevičarskim stavovima", ne navodeći o kome se radi.

Činjenicu da se na izbore odazvalo manje od 51 posto građana list tumači vrlo rječitom i jasnom porukom hrvatskim političarima svih opcija i boja.

Glas Koncila" smatra kako je činjenica da su izbori prošli bez izgreda, u ozračju demokratske tolerancije - usprkos različitim pokušajima izluđivanja birača.. - nova potvrda civiliziranosti, demokratičnosti i građanske zrelosti hrvatskih građana.

Pročitajte više