Glas Koncila: Pozitivno "mišljenje" povijesni zaokret članica Europske unije prema Hrvatskoj

NAJNOVIJI broj katoličkoga tjednika "Glas Koncila" komentira pozitivno "mišljenje" Europske komisije o primanju Hrvatske u kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, koje je svojom znakovitošću privuklo pozornost naše cjelokupne javnosti.

"Mišljenje, koje je u hrvatskim političkim krugovima ocijenjeno kao vrlo pozitivno, označava s jedne strane na svoj način povijesni zaokret članica Europske unije prema Hrvatskoj, posebno onih koje su prema Hrvatskoj bile skeptične, a s druge strane potvrdu afirmiranja i razvijanja onih vrijednosti u hrvatskoj državi koje su vlastite stabilnim starim demokracijama na europskom zapadu", piše u komentaru "Znakovita radosna postignuća" glavni urednik Ivan Miklenić.

Po njegovoj ocjeni, sve dobronamjerne hrvatske građane raduje i politički zaokret dijela članica EU-a, a također i napredak ostvaren u hrvatskoj državi.

"Ovaj povijesni čas od svih hrvatskih građana zahtijeva odlučan raskid sa starim lošim radnim i drugim navikama te afirmiranje inventivnosti, kreativnosti i mudre požrtvovnosti, bez čega nema čuvanja ni promicanja hrvatskog nacionalnog identiteta", ocjenjuje u komentaru glavni urednik.

Napominje kako pozorniji analitičari nisu mogli ne vidjeti često tvrde i beskompromisne zahtjeve koji su katkad prelazili čak i visoke europske standarde, a postali su sredstvo kojim je Hrvatska držana u kojekakvim "čekaonicama".

Komentator smatra kako pozitivno "mišljenje" Europske komisije znači zacijelo kraj "čekaonica" za Hrvatsku, premda ne treba naivno misliti da su sve političke snage u zemljama članicama EU-a složne i jednodušne u svojim stajalištima i ocjenama niti da su političke snage, koje karakterizira skepticizam prema Hrvatskoj, nestale s političke scene ili potpuno promijenile svoje mišljenje. Također, ne treba naivno misliti da su eksponenti tih političkih snaga na hrvatskoj javnoj sceni promijenili mišljenje i da bi od sada mogli početi afirmirati objektivne hrvatske nacionalne interese, dodaje se u komentaru.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco-Javier Lozano izjavio je današnjem "Večernjem listu" kako u Europi ne manjka političara koji u katoličkoj Hrvatskoj vide opasnost za svoje strategije i planove "rušenja obiteljskih i društvenih institucija koje stoje u temeljima Europe s kršćanskim korijenima".

"Hrvatskoj je potrebna Europa, ali je i Europi potrebna Hrvatska. S Hrvatskom integriranom u Uniju i NATO cijela ova regija dobit će na stabilnosti. Susjedne zemlje slijedit će njezin primjer razvoja i civilizacije", izjavio je nuncij.

(Hina) xmc ysšh

Pročitajte više