Glas Koncila toliko oduševljen ulaskom u NATO da su zaboravili na Uskrs

"ULASKOM u NATO Republika Hrvatska otklonila je skrivene sumnje o neodrživosti hrvatske države, kao neovisne i međunarodno priznate, porazila skrivene ideološko-političke snage, koje ne samo da se nisu mirile s opstankom samostalne hrvatske države već su je i više ili manje suptilno potkapale, i otvorila sasvim novu stranicu u svojoj povijesti", oduševljeno će posljednji broj Glasa Koncila, u uredničkom komentaru don Ivana Miklenića koji je posvećen povijesnom uspjehu države Hrvatske koji je ostvaren ulaskom u jedan vojni savez.

Slavimo ulazak

Štoviše, Glas Koncila uvjeren je kako je sada vrijeme za slavlje, no ulazak u NATO otvara sasvim novo vrijeme u Hrvatskoj koja je sada spremna na temeljite promjene. 

"Stvarno učvršćenje međunarodnog položaja Republike Hrvatske iznimno je važan trenutak koji zaslužuje proslavu, ali koji još neizmjerno više zaslužuje ali i zahtijeva odlučno usmjeravanje čitavoga hrvatskog društva prema svjesnom, sustavnom i ustrajnom djelovanju u skladu s trajnim legalnim i legitimnim hrvatskim nacionalnim ciljevima", smatra don Miklenić dodajući kako sadašnji hrvatski povijesni trenutak, bez obzira na aktualnu svjetsku ekonomsku krizu, donosi suvremenom hrvatskom društvu priliku da se cjelokupni unutarnji društveni, politički, gospodarski, kulturni i ini život ponovno temeljito promisli i preustroji u znatno povoljnijim uvjetima nego što su bili ranih devedesetih kad se ustrojavala mlada hrvatska država.

Uskrs ni spomenut

"Svi segmenti hrvatskoga društva trebali bi u ovom povijesnom času iznova, kritički ali i krajnje odgovorno posvijestiti temeljne hrvatske nacionalne ciljeve i na taj način uspostaviti kriterije po kojima bi se točno razlikovalo što je promicanje zajedničkoga dobra, a što je gaženje ili izdaja toga zajedničkog dobra", smatra don Miklenić koji dodaje kako se sada očito vidi nedostatak kriterija na razini službene državne i stranačke politike koji jasno otkriva da se dogodio "lom odnosno jaz ili raskid između tzv. političkih elita i najzdravije jezgre hrvatskoga naroda".

Zanimljivo je napomenuti kako je ovo zapravo, Uskršnji broj Glasa Koncila, inače neslužbenog glasila Kaptola, no u uvodnoj riječi Uskrs nije ni spomenut. Pa makar kroz neku usporedbu.

I.Ć.
Foto: Arhiva/AFP

Pročitajte više