Glasači DP-a pišu po Facebooku stranke: "Samo pregovaranje s HDZ-om je izdaja"

Foto: Patric Macek/PIXSELL; Facebook

Domovinski pokret je na parlamentarnim izborima osvojio 14 mandata. Iako se Mislav Kolakušić od njih ogradio u slučaju ulaska u koaliciju s HDZ-om, ostat će im dovoljan broj mandata, zbog čega su postali ključan faktor za pregovore i HDZ-a i s druge strane Rijeke pravde i ostalih centrističkih i lijevih stranaka, izuzev Možemo i SDSS-a, koje je DP u startu otpisao kao potencijalne koalicijske partnere. 

Službene pregovore DP je započeo jučer, prema riječima predsjednika stranke Ivana Penave. No, danima ranije u javnost su izlazile informacije da već imaju nekakve dogovore s HDZ-om o koaliciji te preuzimanju četiri ministarstva. DP je to demantirao.

Danas su završili pregovore s HDZ-om, a neslužbeno se doznaje da je došlo do ozbiljnog sukoba i potencijalnog raskola unutar stranke, i to između glavnih čelnika - Marija Radića i Ivane Penave. Službeno iz DP-a to još nitko nije potvrdio, ali ni demantirao.

Iako se njihova pozicija kao glavnog pregovarača za sastavljanje nove vlade čini najpovoljnija, s druge strane je jako nezahvalna. Naime, velik broj njihovih birača, što je vidljivo iz njihovih komentara na društvenim mrežama, strogo se protivi koaliciji s HDZ-om te bi takav čin smatrali, kako brojni od njih pišu, izdajom.

DP-ovi glasači: S HDZ-om nikada i nikako. To bi bila izdaja birača

Domovinski pokret na službenim Facebook stranicama već danima dijeli objave u kojima piše da neće iznevjeriti svoje birače. Sve to događa se uslijed velikog broja prozivki i optužbi simpatizera i glasača ove stranke, od kojih čak dio njih smatra i da su samo pregovori s HDZ-om znak izdaje.

Evo nekoliko primjera što o tome misle ljudi koji su im dali glas.

 

Politolog Raos: U DP-u postoji više struja, neki od njih su sigurno spremni na kompromise

Politolog Višeslav Raos kazao je Indexu danas da je od ranije jasno da postoji više struja unutar Domovinskog pokreta te da je dio njihovih članova sigurno svjestan da će morati biti spremni na kompromise. Komentirajući današnji sastanak pregovarača HDZ-a i DP-a, istaknuo je jednu napomenu.

“Kao napomena, pregovori oko koalicije i parlamentarne većine bi se trebali voditi u prostorijama stranaka, a ne u prostorijama Banskih dvora. Središnjica HDZ-a je krenula s obnovom od potresa, ali postoji središnjica Domovinskog pokreta pa su se mogli sastati tamo ili na nekoj trećoj lokaciji. Kao drugo, s obzirom na ono što je Grbin jučer rekao medijima, čini se da je to još jedan korak prema tome da SDP s partnerima neće moći formirati većinu.

HDZ je sada ušao u pregovore s DP-om, kojih će sigurno još biti, a tu je u prvi plan isturen Ivan Anušić jer je pretpostavka da će on lakše naći zajednički jezik s pregovaračima DP-a.

Ono što smo vidjeli na presici kod Penave i drugih je da postoje ozbiljne vrijednosne razlike. DP je nastao kao dio nezadovoljnog desnog krila HDZ-a jer su smatrali da je HDZ pod Plenkovićevim vodstvom otišao previše prema centru, međutim, kada malo bolje pogledate njihove izjave i programe, vidite da su u pitanju velike razlike, gdje će DP morati odlučiti hoće li popustiti ili ne. Ako se to bude razvlačilo, HDZ može pristupiti drugim partnerima koji su skloniji centru.

Što se tiče potencijalnog raskola u DP-u, teško je u ovom trenutku reći postoje li doista takvi problemi, no već od ranije znamo da unutar te stranke postoji više struja. Jedna struja je išla na izbore da bi participirala u izvršnoj vlasti i ako idu iz te perspektive, znaju da će morati pristati na kompromis”, kazao je.

“Dio birača sigurno će biti razočaran, no dio se ipak nada nekakvim promjenama, a njih je nemoguće napraviti iz pozicije oporbe” 

“Što znači razočarati birače? Dio njih će biti razočaran, no dio želi da stranka provede neke svoje ideje, a kako će ih provesti ako su oporba? Na stranci je da to procijeni. Oni to uvijek mogu prezentirati govoreći da su pojedine svoje ideje ipak uspjeli nametnuti HDZ-ovcima.

Jasno je komunicirano da neke stvari neće ići. Neće biti ratifikacije Istanbulske konvencije. Iz HDZ-a su već kazali da oko toga nisu spremni popustiti.

Također, u programu DP-a piše da bi htjeli promjenu izbornog zakona na način da se više ne bira ovih osam zajamčenih mandata nacionalnih manjina. Ali ima jedna caka. Čak i da im HDZ u ovim pregovorima to obeća, a neće, to se neće moći provesti u djelo jer pozicija mandata manjina nije samo određena Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, već to piše u Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama. Nema dvotrećinske većine koja bi htjela ukidati te zastupnike tako da DP ne može reći da će to provesti jer ne može. Tko će im to još podržati? To je jedan detalj na koji se zaboravilo.

HDZ se vjerojatno nada da u DP-u postoji dio onih koji bi s njima surađivali, a da će dio otpasti. Ako dio otpadne, za većinu će se morati obratiti ovima na centru. Mislim da sve ide u smjeru žetoniranja”, kazao je Indexu Raos.

Jučer obavljeni razgovori sa SDP-om, danas pregovarali s HDZ-om, navodno došlo do sukoba DP-ovaca

Iz Domovinskog pokreta jučer su opet kazali da će pregovarati sa svima osim s Možemo i SDSS-om. Jučer su održali razgovore sa SDP-om i Mostom, a danas s HDZ-o. Pritom je došlo do informacije da je na pregovorima došlo do sukoba između Marija Radića i Ivana Penave. Jedan izvor blizak stranci Indexu je kazao kako to nije istina, a u međuvremenu se oglasio Domovinski pokret, ne komentirajući glasine o unutarstranačkoj svađi.

>> Raskol u Domovinskom pokretu? Insajderi: Radić je već odlučio, u stranci bukti sukob

Naime, Radić je, prema informacijama insajdera, skloniji koaliciji s HDZ-om i ona je po njemu više-manje dogovorena u razgovorima s HDZ-om. Penava, pak, smatra da bi koalicijom s HDZ-om DP izgubio identitet i vjerodostojnost, a on ostao bez vlasti u stranci, dugoročno i u Vukovaru.

Podsjetimo, Ivan Penava jučer je komentirao pregovore na kojima je, između ostalog, poslao upozorenje Andreju Plenkoviću.

“Jasno radimo distinkciju između srpske nacionalne manjine i SDSS-a. Isto kao što u mnogočemu imamo razlike s HDZ-om, jednako je tako i s Mostom. Jedni su nam bliži, jedni su nam dalji. Zato smo gradirali problematiku na ono što je preduvjet, a o ostalim stvarima možemo razgovarati. Gospodin Plenković se dotaknuo Istanbulske konvencije i čitavog niza drugih tema", rekao je.

Govoreći o tome jesu li spremni odustati od nekih točaka, rekao je kako je to stvar kompromisa. 

"Stvar je kompromisa i dogovora. Spremni smo doći za stol s nekih 10 točaka sa spoznajom da je nemoguće ostvariti svih 10 u tri ili četiri godine", kazao je.

Upitan za komentar na izjavu Andreja Plenkovića koji je rekao kako po njemu SDSS i DP mogu podržavati većinu, Penava je rekao kako to nije čuo, ali bi vratio Plenkoviću tu njegovu izjavu.

"To je izigravanje naših stavova i tko krene tim putem, ja ga upozoravam da taj put nije dobar. Upozoravam na vrijeme i Plenkovića i stranku kojoj sam nekad pripadao, jer kad se pređe neka crta, ja se nadam da su te lekcije naučene i ako tako ne bude, imat ćemo neke druge scenarije", otvoreno je jučer rekao predsjednik DP-a.

Domovinski pokret danas: Razgovori su bili konstruktivni, no od načela ne odustajemo

Iz DP-a su potvrdili je da je danas obavljen prvi krug pregovora o sastavljanju vlade s HDZ-om. Razgovori su, poručili su, konstruktivni, ali od načela ne odustaju. Nisu demantirali glasine o sukobu.

Evo što su kazali na Facebooku:

"Jučer i danas Domovinski pokret obavio je prvi krug pregovora o sastavljanju Hrvatske vlade. Pregovarali smo sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om.

Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu. Razmijenili smo stajališta i poglede o različitim temama, razmotrili moguće poteze i rješenja, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje vlade.

Domovinski pokret ponovio je stajalište prema kojemu ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo. Od te pozicije u pregovorima ne odustajemo. Osim toga, vrlo smo jasno istaknuli svoja programska načela koja predstavljaju temelj za moguću suradnju.

Domovinski pokret dobio je povjerenje velikog broja birača koji mogu biti sigurni da ćemo to povjerenje opravdati čvrsto i dosljedno inzistirajući na našim načelima. Cilj nam je sigurna i prosperitetna Hrvatska.

Pregovori će se nastaviti idućih dana, a u međuvremenu obavit ćemo konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora te ćemo ih izvijestiti o tijeku pregovora kao i o trenutnim pregovaračkim pozicijama. O budućim koracima Domovinski pokret na vrijeme će obavijestiti medije i hrvatsku javnost", poručili su iz Domovinskog pokreta.
 

Pročitajte više