Glasanje o povjerenju Pahorovoj vladi: Prijevremeni izbori u Sloveniji sve izgledniji

SLOVENSKI parlament večeras će glasati o povjerenju manjinskoj vladi premijera Boruta Pahora.

Javno glasanje o rekonstrukciji vlade Pahor je morao predložiti nakon što su njegovu vladu napustili ministri iz Demokratske stranke umirovljenika i stranke Zares, a ono će uslijediti nakon Pahorovog uvodnog obraćanja i osmosatne rasprave zastupnika.

Ipak, šanse da Pahorova vlada preživi baš i nisu najbolje. Ljubljansko Delo smatra kako su male šanse da Pahor "ostane u sedlu" i nakon glasanja o povjerenju, koje je premijer vezao za potvrđivanje pet novih ministara, te da Pahor nema razloga za optimizam, iako on sam tvrdi suprotno.

Naime, Pahor sigurno može računati samo na glasove zastupnika iz redova svojih Socijalnih demokrata i Liberalnih demokrata. Proteklih dana se u medijima čak 47 od 90 zastupnika izjasnilo protiv ostanka aktualne vlade.

U razgovoru za POP-TV Pahor je naglasio da, u slučaju da ne dobije većinu, ne namjerava tražiti novo glasanje o povjerenju vladi, nego će se sa svojom strankom pripremati za izvanredne izbore. A oni su sve izgledniji. Dodao je da, ako vlada danas ne dobije potporu, neće ništa obećavati, nego će ustrajati ne reformama koje su potrebne "da Slovenija preživi".

Pročitajte više